PREMAGAJTE VROČINO BREZ KLIMATSKE NAPRAVE: Učinkoviti načini za ohladitev stanovanja

Trendi

V peklensko vročih dneh, ko temperature ponoči komaj padejo pod 20 stopinj, je težko preživeti čas v zaprtih prostorih brez klimatske naprave, ki bi ohladila vaš dom. A na srečo klima ni edina rešitev! Obstaja več naravnih načinov, s katerimi lahko ohladite stanovanje in poskrbite za boljše počutje.

Prepih

Zvečer odprite okna in ustvarite prijeten prepih, ki bo ohladil stene, strop, tla in ostale površine znotraj vašega doma. Zjutraj pred sončnim vzhodom ali najkasneje do šestih zjutraj zaprite okna. Nočno prezračevanje je ključnega pomena, saj se hlad akumulira v bivalnih prostorih in pohištvu. Prav tako ne pozabite odpreti omar, ki zadržujejo segret zrak. Zjutraj pa zagrnite zavese, spustite rolete ali zaprite polkna.

Pomembno je, da na zunanjo stran oken namestite senčila, ki preprečijo vstop sončnih žarkov in prenos toplote. Sončni žarki skozi okno namreč povečajo temperaturo prostora tudi do 30 odstotkov. Če nimate omenjenih senčil, jih lahko izdelate sami tako, da karton ovijete v aluminijasto folijo in ga namestite na zunanjo stran okna. Namesto tega lahko uporabite tudi bele rjuhe, ki bodo ustavile sončne žarke, vendar omogočile prehod svežega zraka.

Ventilator

Treba je vedeti, da ventilator ne hladi zraka in ne zmanjšuje vlažnosti. Nasprotno, premikanje zraka ustvarja občutek hladu zaradi pihanja, vendar se ne zmanjšuje temperatura. Vendar pa lahko ventilator uporabite bolj pametno, da izboljšate učinkovitost hlajenja. Na primer, stropni ventilator lahko premeša vroč zrak in s tem malce ohladi prostor. Prepričajte se, da je ventilator pravilno usmerjen. Manjše samostoječe ventilatorje usmerite proti stropu, da pošiljajo hladen zrak navzgor.

Če želite izboljšati delovanje ventilatorja, ga lahko spremenite v improvizirano klimatsko napravo. Z vodo napolnite dvolitrsko posodo, dodajte grobo mleto sol in posodo postavite v zamrzovalnik. Ko voda zamrzne, postavite posodo pred ventilator. Če želite poenostaviti postopek, pred ventilator postavite skledo z ledom. Če imate klet, usmerite ventilator proti pritličju, da kroženje zraka ohladi spodnje prostore.

Vlažnost

Visoka vlažnost je pomemben dejavnik pri spopadanju s vročino. Ko je zrak vlažen, se izhlapevanje znoja upočasni ali celo ustavi, zaradi česar se telo počasi ohlaja in se počutimo neprijetno. Nočno hlajenje pomaga zmanjšati vlažnost, vendar če to ni dovolj, razmislite o uporabi razvlažilnika zraka, ki se ga običajno uporablja pozimi za boj proti plesni.

Druge metode

Na primer, v času vročinskega vala se izogibajte uporabi pečice in štedilnika ter se odločite za hladno hrano ali uporabo mikrovalovne pečice. Redno izklapljajte elektronske naprave, ki oddajajo veliko toplote (na primer prenosni računalnik). Če imate temen kavč, ga prekrijte s svetlo posteljnino, saj temni kosi pohištva zadržujejo več toplote. Oblecite ga v svetle bombažne tkanine. Poleg tega si v vročih dneh omislite bombažno ali še bolje satenasto posteljnino.

S temi preprostimi, a učinkovitimi naravnimi metodami boste lahko ohranili svoje stanovanje hladno in udobno, tudi brez klimatske naprave. Preizkusite jih in uživajte v prijetnem počutju tudi med vročinskimi valovi!

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  28 .07. 2023 ob  17: 11
To so bale! Klima je zakon!
JKDWingChun |  09 .07. 2023 ob  17: 50
10
Pa še to. Tolko koliko stanejo senčila danes oramai kupiš klimo za te šolde. Plus odpiranje oken in vrat zvečer je samo vaba za miljardo komarjev itd.
JKDWingChun |  09 .07. 2023 ob  17: 48
11
Pa ti ljudje ki to predlagajo vejo kaksno vreme in temperature imamo na obali? Odpreš vrata in okna ob 22h in kaj občutiš? Topel ali vroč zrak. Uuuu ful hud filing in to