PREJELI SMO ODZIVE NA "SARMALANDIJO": Kip za zdaj ostaja, predstavlja pa "življenje in smrt". Kaj menite vi? (ANKETA)

Piran

Včeraj je voznike in mimoidoče presenetila nenavadna skulptura v obliki velikanskega kokona, postavljena sredi krožišča v Portorožu. Fotografije in videoposnetki bizarne postavitve kipa so hitro zaokrožili po Facebooku, kjer so med uporabniki tega socialnega omrežja poželi zasmehovanje in zgražanje. 

Mnogi so se strinjali, da je umestitev kipa na dano lokacijo neprimerna in neumestna. Za piko na i je poskrbel neznanec s smislom za humor, ki je ob skulpturo, ki z malo domišljije spominja tudi na sarmo, postavil napis 'Sarmalandija'.

Gre sicer za delo turškega kiparja Cagdasa Sarija (na fotografiji zgoraj), ki ga je izdelal na Forma vivi. Kip, ki spominja na ogromnega kokona, nosi ime 'Skrito', tovrstne skulpture pa so stalnica Sarijevega opusa in del večjega cikla, poimenovanega Življenje in smrt.

Odgovorite na spodnjo anketo:

Na svojem Facebook profilu se je v zvezi s tem odzvala tudi upokojenka Irena Dolinšek, ki je dolga leta delovala na področju animacije in turizma v občini. "Avtor bi zagotovo razložil svojo stvaritev v kamnu in ne verjamem, da bi bil s postavitvijo zadovoljen. Posmeh in kritika naj padeta na tistega, ki je sprejel odločitev te postavitve," je zapisala Dolinškova. V svoji objavi je dodala, da je postavitvi na krožišče "zagotovo zopet botrovala stroka Obalnih galerij ali še koga, ki na nepravo mesto položi kip in ga s tem degradira." 

Obalne galerije Piran sprejele odločitev, da se kip postavi na krožišče

Z vprašanjem, kdo je sprejel odločitev za prestavitev kipa na krožišče, smo se obrnili na piransko občino in Obalne galerije Piran. Ariana Buzleta iz kabineta župana nam je odgovorila, da je bil kip z naslovom Skrito "namensko izdelan za postavitev na krožišču na Koprski cesti. Odločitev je bila sprejeta v okviru mednarodnega kiparskega simpozija pod pokroviteljstvom Obalnih galerij Piran, ki je potekal leta 2017. Takrat so bile določene tri lokacije, med drugim krožišče na Koprski cesti."

Kip so tja postavili minuli četrtek, danes pa so s krožišča odstranili napis 'Sarmalandija'Na vprašanje, ali bo skulptura zaradi zgražanja na družbenih omrežjih dobila mesto drugje, je Buzletova odgovorila, da bo "do nadaljnjega ostala na omenjeni lokaciji." 

O sami skulpturi, poimenovani 'Skrito', so v Obalnih galerijah Piran pojasnili, da "umetnik Sari Cagdas ne dela skulptur, temveč jih skriva v kamen. Kip, ki ga je naredil na Forma vivi, spominja zato na ogromen kokon. Njegovo delo je dejansko skrito v teksturah, tako da si gledalec lahko sam razlaga, kaj bo prišlo iz njih. Umetniku se kokon zdi namreč oblika, ki ponazarja začetek in konec oziroma življenje in smrt." 

Skulpture bodo postavili na skupno tri lokacije

Glede napisa 'Sarmalandija' so v Obalnih galerijah Piran pojasnili, da mislijo, "da odziv občana s postavitvijo neprimernega napisa ob skulpturi priča o nepoznavanju umetnosti in kulturne naravnanosti. Se pa strinjamo, da je morda postavitev prometnih znakov ob takem delu v smislu estetike vprašljiva, vendar gre tu za druga pravila, promet in varnost." Mi pa se sprašujemo, ali je kip, ki je med drugim povezan s tematiko smrti, v simbolnem smislu sploh primerna izbira za postavitev na lokacijo, kjer poteka promet. 

Ob tem so pojasnili še, da so bili za mednarodni kiparski simpozij Forma viva 2017 s strani mednarodne žirije na razpisu izbrani trije umetniki. "Kiparji iz Makedonije, Turčije in Slovenije so ustvarjali z namenom postavitve na vnaprej točno določene lokacije vsak svojo skulpturo mesec dni. Pri tem so bile izbrane tri lokacije: krožišče na koprski cesti v Portorožu (pri Hotelu Tomi), park pri Krajevni skupnosti v Luciji in krožišče na Liminjanski cesti v Luciji."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  30 .12. 2018 ob  00: 43
Nič proti kipu, žalostno pa je, da ga kar takole brez veze butnejo na krožišče, ki je povrhu še čisto neurejeno, sama zemlja in ta kip na njej kot kakšen osamelec. Da bi bilo krožišče vsaj urejeno in da bi bil kip del neke vsebine! Prav ena žalost. Odlična akcija tistih, ki so iz tega naredili parodijo!
sim |  29 .12. 2018 ob  17: 36
-2
Pa naj te kritiki naredijo svoj kip, če so ga zmožni sploh izklesat.
Obalčanka |  28 .12. 2018 ob  14: 45
Znaki so odveč? V krožišču?
:o
Če si ne znajo predstavljat, da so na prometnih površinah tudi znaki pa sem res ostala brez besed. :/
Argument |  28 .12. 2018 ob  14: 05
14
Jaz pa mislim, da bi bilo lepo, da bi ta oseba iz kabineta župana Pirana - Ariana Buzleta stala ob kipu in razlagala zgodovino in skrivnost skrito v kamnu ,da bi mimoidočim ostal še lepši in trajnejši vtis in spomin ob pogledu na to skrivnostno skulpturo , ki med drugim tako lepo ponazarja življenje in smrt na križišču treh cest , mar ne ?
bralec1 |  28 .12. 2018 ob  11: 37
To se bo odkotalilo v 3PM.
- |  28 .12. 2018 ob  09: 09
Kako pravijo?: Slabega seksača, vsaka dlaka moti !
Komunisti, povsod so |  28 .12. 2018 ob  03: 02
Lepo ga je namestil, ob strani, kamor spada. Na sredino pride doprsni kip Benita. Ko bo čas, ga bom premaknil iz dnevne sobe, da se zabava na portoroškem soncu.
porkamalora |  27 .12. 2018 ob  16: 41
Važno, da je Turek (nič proti Turkom) in ne Slovenec, ki bi ga ob takem početju najbrž oglobili bratje komunisti inšpektorji. Res pa je, da ima danes večina novodobnih, Titovih Portorožanov turške gene (altajsko-anatolski haplotip Hg2) in bodo nad kamnom navdušeni. Letno romanje vernikov v Sarmalandijo (primerno ime za vzdušje v mestu, hvala anonimnežu za napis). Shod okoli kamna oz. kamenjanje hudiča je smiselno nadaljevanje. Oz. nadaljevanje bi lahko bila pogostitev v čevabđinici Sarajevo na samem vhodu (Google maps) v slovenski biser kulture in umetnosti - Piran.
Kukuruz |  27 .12. 2018 ob  15: 38
19
Kot opazovalec naj bo kipar grski,francoski,angleski ali ruski ce je kamen podoben sarmi,je pac podoben sarmi.Res pa je da z pomocjo domislije oz. zgodbe ki jo umetnik pove o svoji skulpturi si lahko kasneje ustvaris drugo mnenje.Recimo da je kinder jajcek kot sem razumu,popek ki ne ves kaj bo prislo ven...morda kip Davida.Skratka talentiran kipar.