PREIMENOVANJE DRŽAVE: Makedonija uradno spremenila ime

Svet

Makedonija se je z včerajšnjim dnem v skladu s prespanskim sporazumom uradno preimenovala v Severno Makedonijo, je sporočila vlada v Skopju. Za preimenovanje države so bili zdaj z grško ratifikacijo protokola o vstopu države v zvezo Nato izpolnjeni vsi pogoji.

"Obveščamo vas, da so pogoji stopili v veljavo," so v Skopju zapisali v izjavi. Štiri dopolnila ustave, med drugim o preimenovanju države, so januarja potrdili v parlamentu, sedaj pa so bila objavljena v uradnem listu, s čimer je sprememba imena začela veljati, so dodali v izjavi. Skopje bo v prihodnjih dnevih o spremembi imena obvestil še Združene narode. Tako bo novo ime začelo veljati tudi po celem svetu.

Grčija je od leta 1991 nasprotovala imenu svoje severne sosede, saj imajo istoimensko severno pokrajino. Zaradi spora je Grčija blokirala pot Makedonije v zvezo Nato in Evropsko unijo. Strani sta lani poleti le sklenili zgodovinski prespanski sporazum, po katerem se je Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo. Grčija je nato v petek kot prva država zveze Nato ratificirala protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato, včeraj pa ga je kot druga država ratificirala Slovenija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bobi |  13 .02. 2019 ob  07: 42
Čez 5 let bo albanska makedonija