PREHITEVANJE TOVORNJAKOV NA AVTOCESTI: Gre tudi vam na živce - kdaj in kje je prepovedano?

Slovenija

Bralci so nas že večkrat opozorili, da so bili na primorski avtocesti priča prehitevanju tovornjakov, čeprav je le-to na naših avtocestah prepovedano. Številni med njimi so celo prepričani, da je prav to razlog za dnevne kolone in zastoje, še posebno v poletnih mesecih, ko je ‘Primorka’ zaradi nepregledne množice turistov še dodatno obremenjena. Na Policijski upravi (PU) Koper smo zato preverili, ali to drži in kakšna so pravzaprav pravila glede prehitevanja tovornjakov na avtocestah.

Spomnimo, omejitev prehitevanja tovornih vozil na avtocesti od Šentilja do Kopra je v veljavo stopila januarja 2021, na celotnem slovenskem avtocestnem omrežju pa novembra 2021. Omejitev velja med 6. in 18. uro, a ne za vsa tovorna vozila.

Kot pojasnjujejo na PU Koper, na avtocesti in hitri cesti prepoved velja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7.5 ton, urejena pa je s prometno signalizacijo, in sicer z znakom za izrecne odredbe 'Prepovedno prehitevanje za tovorna vozila' z dopolnilnima tablama 'nad 7.5 t' in časovnim okvirjem '6h–18h'.

"Omejitev prehitevanja pa zanje ne velja v nočnem času oziroma med 18. in 6. uro, ko lahko vozijo po dveh prometnih pasovih na desni strani vozišča. To pomeni, da lahko tovorna vozila prehitevajo na odsekih, kjer so trije pasovi (prehitevalni, vozni, počasni pas), in sicer lahko po voznem pasu prehitevajo počasnejša vozila na počasnem pasu," razlagajo na PU Koper.

Kako pogoste so takšne kršitve in koliko so jih policisti zaznali na primorski avtocesti?

V letu 2022 so na območju PU Koper zaznali 85 kršitev prehitevanja tovornih vozil v nasprotju s prometno signalizacijo, do 21. junija letos pa je bilo takšnih kršitev 75.

Kdaj je bilo kršitev največ?

"V letu 2022 je najbolj izstopal november, ko je bilo ugotovljenih 16 kršitev, najmanj pa jih je bilo v poletnih mesecih (maj 1 kršitev, junij 1 kršitev, julij 0 kršitev, avgust 1 kršitev)," so povedali policisti in dodali, da globa za kršitev omejitve prehitevanja tovornih vozil znaša 300 evrov.

Kako naj udeleženci v prometu, ki se na vrste tovornih vozil ne spoznajo vedo, ali tovorno vozilo spada v skupino, ki jim je prehitevanje prepovedano?

Tovorna vozila, ki so težja od 7.5 ton lahko vozniki prepoznajo po tem, da imajo pripet polpriklopnik oziroma priklopnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  10 .07. 2023 ob  09: 50
12
Tokrat moram pohvalit župana Bržana. Včeraj so naši fantje na stari šmarski cesti kasirali. Vsak prebrisani žabar, ki je peljal po stari šmarski cesti je bil ob 200 €.
Mislim, da so včeraj pokasirali več kot v celem tedni.

Bravo, končno tudi žabarji prispevajo v proračun naše občine.
Justinopolis |  10 .07. 2023 ob  09: 38
-3
Bravo pernata vlada! Dokler smo imeli avtocestno policijo ni bilo tega sranja!