PREGLED EPIDEMIJE V OBALNIH DOMOVIH UPOKOJENCEV: V prvem valu povsem brez smrti, v tretjem zaenkrat brez okužb

Koper

Glede na porast okužb in nasploh slabo epidemiološko sliko v obalno-kraški regiji smo preverili, kakšno je stanje v obalnih domovih za ostarele. Ti so bili namreč v preteklih dveh valih epidemije med najbolj izpostavljenimi. Zanimalo nas je, ali je v tretjem valu kaj drugače, kako napredujejo s cepljenjem in ali so kakšno okužbo pri stanovalcih zabeležili tudi po cepljenju.

Kot so nam sporočili iz Doma upokojencev Izola, na novo potrjenih okužb s covidom-19 pri njih ni. Cepili so vsega skupaj 50 stanovalcev z obema odmerkoma, prav tako 30 zaposlenih. "Štirje stanovalci se niso želeli cepiti, eden zaradi zdravstvenih razlogov, ostali zaradi "nezaupanja" v učinkovitost cepiva," je pojasnila direktorica doma Romina Zajc.

Sicer pa stanovalci in zaposleni niso imeli hujših reakcij na cepljenje, razen boleče roke. "Pripravljamo se pa tudi na cepljenje stanovalcev, ki so covid-19 preboleli že v mesecu novembru," je dejala.

Kot je pojasnila, primerov smrti zaradi koronavirusa v prvem valu ni bilo, v drugem valu pa je bilo teh primerov 24.

Obiski so še vedno dovoljeni

"Zaenkrat doma še ne zapiramo, bomo pa zapiranje uvedli takoj, če bomo ocenili, da odprt dom predstavlja preveliko tveganje za vnos okužbe. Obiski še vedno potekajo na podlagi predhodne najave, obvezna je maska in razkuževanje rok, po potrebi pa še druga osebna varovalna oprema," je pojasnila direktorica.

V koprski enoti Doma upokojencev Ptuj v Olmu, trenutno okužb ni, je pa okužena ena stanovalka doma v enoti Kidričevo, ki je tudi hospitalizirana. Direktorica Vesna Šiplič Horvat nam je pojasnila, da so okužbo odkrili po hospitalizaciji, je pa bila omenjena stanovalka že cepljena z obema odmerkoma.

V vseh enotah doma je bilo cepljenih skupno 345 stanovalcev in 113 zaposlenih, nam je še pojasnila. "V številkah koliko jih ni cepljenih je težko govoriti, saj je veliko stanovalcev in zaposlenih, ki so preboleli covid-19 in se še ne morejo cepiti. V tem trenutku je skupna prekuženost med zaposlenimi, ki so okužbo preboleli oziroma proti covidu-19 že bili cepljeni 72-odstotna in med stanovalci 98-odstotna," je še dejala.

Kot pravi, so razlogi, da se oskrbovanci ne cepijo običajno osebni. Sicer se je po prejeti prvi dozi okužilo 38 stanovalcev, po prejeti drugi dozi pa sedem stanovalcev, a direktorica pri tem poudarja, da je bila okužba najbrž prisotna že pred cepljenjem. Dodala je še, da je bila bolezen pri stanovalcih prisotna v blažji obliki.

V prvem valu tudi v njihovih enotah doma upokojencev smrti stanovalcev niso imeli, v drugem valu pa je v bolnišnicah umrlo skupno 65 stanovalcev, v domu pa 14.

Tudi v Obalnem domu upokojencev na Markovcu brez okužb

Brez okužb je trenutno tudi Obalni dom upokojencev Koper, kjer je cepljenih 128 uporabnikov in 54 zaposlenih.

Cepljenih ni bilo 15 stanovalcev, nam je pojasnila direktorica Neva Tomažič, sicer pa posebnih razlogov za to odločitev niso navajali, "v večini so povedali, da bodo še počakali s cepljenjem, prav tako tudi zaposleni. Pri nekaterih je bilo cepljenje odsvetovano s strani zdravnika".

Pri njih so zabeležili 39 primerov okužbe po cepljenju, a so vsi okužbo prebolevali v blagi obliki.

V prvem valu v njihovem domu okužb ni bilo, torej tudi smrti ne, v drugem valu pa je zaradi posledic okužbe umrlo sedem stanovalcev.

Tudi Center za starejše občane Lucija brez okužbe v tretjem valu

Kot so nam pojasnili iz Centra za starejše občane Lucija, novih okužb med stanovalci in zaposlenimi niso zabeležili že od konca decembra. Z dvema odmerkoma je cepljenih 41 uporabnikov in 12 zaposlenih, z enim odmerkom cepiva pa 12 uporabnikov in ena zaposlena.

Potemtakem, tako direktorica mag. Marinela Šavle Reščič, "če odštejemo uporabnike, ki so preboleli in tiste, ki so bili cepljeni, ostane še deset uporabnikov ter 27 zaposlenih, ki niso bili cepljeni oziroma niso preboleli".

Pri njih še niso zabeležili primera, da bi že cepljena oseba bila pozitivna na okužbo, prav tako pa okužbe niso imeli v prvem valu. V drugem valu je zaradi okužbe s koronavirusom umrlo 28 uporabnikov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija