PREDSTAVNIK FURSA O ZASEGU 302 KG HEROINA V LUKI KOPER: Zaradi teh dejavnikov so odkrili sporno pošiljko

Kronika

V sojenju trojici obtoženih zaradi tihotapljenja več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga leta 2018 zasegli v Kopru, je danes pričal predstavnik Finančne uprave RS (Furs) Raniero Grando. Ta je med drugim izpovedal, da so podrobnejši nadzor kontejnerja, kjer so našli prepovedano drogo, sprožili, ker je sistem zaznal pošiljko kot tvegano.

Pošiljka lepila za ploščice, med katerim se je skrival heroin, na tovornjaku.

Vodja oddelka za analize in kontrole na koprskem finančnem uradu Grando je že v fazi preiskave navedel, da je do kontrole zabojnika prišlo, ker je bila deklaracija zaznana kot tvegana.

Ob vprašanjih obrambe je Grando nadalje pojasnil, da avtomatski sistem analize tveganja upošteva splošno znane dejavnike. "Vsekakor je bil dejavnik tveganja tudi naročnik," pa je dodal na dodatno poizvedbo obrambe. Po njegovih besedah je šlo namreč za prvo pošiljko dotičnega pošiljatelja prek koprskega pristanišča.

Rentgenski pregled tovornjaka

Ob podrobnejšem pregledu kontejnerja so bili prisotni tako predstavniki policije kot špediterja, rentgensko skeniranje pa je pokazalo na določeno anomalijo oz. odstopanje teže v delu zabojnika, zaradi česar je sledil pregled celotnega tovora.

Na prejšnjem naroku minuli četrtek je domnevni naročnik pošiljke heroina Aleksander Vettorazzi sicer podal svoj zagovor in ponovno zavrnil krivdo, so poročale Primorske novice. Vettorazzi je zatrdil, da z zaseženo drogo nima nič. Čeprav se je policiji predal šele lanskega septembra, je na sodišču zatrdil, da se ni skrival, ampak je bežal pred ljudmi, ki so sodelovali pri poslu s heroinom, ter da se je bal za svoje življenje.

Cariniki so aprila 2018 v koprskem pristanišču v zabojniku, ki je prispel na turški ladji, vkrcan pa je bil v Iranu, med lepilom za keramiko odkrili 302 kilograma heroina izredne čistosti. Ta bi po ocenah policije lahko preprodajalcem prinesel od 30 do 50 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Policija je maja lani prijela soobtožena v omenjenem sojenju Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, kasneje pa še Vettorazzija. Vsi trije so v priporu, še en osumljenec pa je na begu. Po prepričanju tožilstva so pri organizaciji in izvedbi prevoza heroina delovali kot hudodelska združba, za organizacijo operacije pa je poskrbel prav Vettorazzi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija