PREDSEDNIK ZZB NOB V NAGOVORU IZ MAREZIG: "Negiranje OF in partizanskega boja je tiščanje glave v pesek" (VIDEO)

Slovenija

Z dnevom upora proti okupatorju, ki ga obeležujemo danes, se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte (OF), osrednje odporniške organizacije na Slovenskem v drugi svetovni vojni. Državne proslave ob letošnji 79. obletnici zaradi epidemije ne bo. Dopoldne bosta predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Igor Zorčič položila vence.

V preteklih letih so ob dnevu upora proti okupatorju, ki je dela prost dan, običajno pripravili državno proslavo, a, kot je pojasnil vodja službe za državne proslave Aleksej Adrijan Loos, letos te ne bo, ker je ni mogoče izvesti. Zaradi epidemije novega koronavirusa so namreč prepovedana vsa javna zbiranja. So pa v Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB) v počastitev državnega praznika na njegov predvečer pripravili videoslovesnost.

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman je v nagovoru iz Marezig med drugim ocenil, da je negiranje Osvobodilne fronte in partizanskega boja tiščanje glave v pesek in poskus revidiranja polpretekle zgodovine, ki je kristalno jasna. Prinesla je svobodo, samostojnost in samozavest narodu. Njena vizionarska gesla pa so vključevala tudi pravico slovenskega naroda do samoodločbe. Zato sta OF in partizanski boj po Križmanovih besedah tudi temelj slovenske samostojnosti.

Marijan Križman

Predsednik republike Borut Pahor pa je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija ocenil, da je svet tudi danes na nek način, sicer drugačen, na razpotju, kot je bil sredi prejšnjega stoletja. Od tu vodita dve poti. Ena po demokratični poti in druga po poti avtokracije. "Upam da se bo cel svet, vključno z nami, odločil za demokracijo," je dejal.

Pred predsedniško palačo bo danes častna straža, Pahor pa bo imel dopoldne tudi nagovor za državljane. Pred tem bosta s Križmanom položila venec k spomeniku OF v Rožni Dolini v Ljubljani. Predsednik DZ Igor Zorčič bo položil venec h grobnici narodnih herojev v Ljubljani.

Za vse, ki si želijo ogledati prostore predsedniške palače, so letos pripravili posodobljen virtualen sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih predsednika republike, ki bo na voljo danes.

Za dan ustanovitve OF velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperalistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v OF in pozvali k oboroženemu odporu. Gre sicer za manjšo zgodovinsko pomoto, saj je po drugi svetovni vojni dolgo časa veljalo prepričanje, da je bil omenjeni sestanek 27. aprila 1941, medtem ko je bil dejansko dan prej.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  27 .04. 2020 ob  23: 30
@ Striček - tebi pa priporočam branje nacističnih dokumentov in načrtov, da se seznaniš kakšni so bili načrti za Veliko Nemčijo, ob pomoči Mussolinijevih hlapcev in seveda neprecenljivi pomoči domačih izdajalcev....... No, po novem je treba tem "našim" braniteljem postaviti spomenike? Likvidacije?! Večina si je to zaslužila! Še premalo, sicer pa gorje tistemu, ki vojno izgubi. To ti govorim zaradi doživetij mojih staršev in sorodnikov.
Stric iz ozadja |  27 .04. 2020 ob  11: 58
-8
Toplo priporočam branje na povezavi objavljene listine. Ustanovitev OF pod krinko likvidacij: twitter.com/metkav1/status/1254675445238423553?s=20.
Stric iz ozadja |  27 .04. 2020 ob  11: 57
-7
Nekateri so ZLORABILI boj proti okupatorju za LIKVIDACIJE in KOMUNIZACIJO Slovenije! In takim ljudem se še dandanes klanjamo. Koliko Slovencev so pobili, da bi uresničili njihove politične namene (dokazi pravijo, da več kot okupatorji)? In koliko so jih pripravljeni še vedno pobiti ali kakorkoli drugače "likvidirati"? Modus operandi te pokvarjene bande se v preteklih desetletjih in tudi sedaj ne razlikuje bistveno. Laganje in potvarjanje resnice pa je značilnost tega obdobja (tisti, ki so starejši, verjetno vedo, kaj so nas učili in kaj so pravili, in kaj vse prihaja dandanes na plano, ki vse te laži, ponarejanja in zavajanja razkriva).
Stric iz ozadja |  27 .04. 2020 ob  11: 56
-9
Če želite dobro sebi, svojim najbližjim in predvsem potomstvu, sosedom, Sloveniji in Slovencem, potem je čas, da enkrat za vselej pretrgate te vezi s komunističnim, socialističnim in levičarskim politikantstvom. In naj spomnim, da so takim ljudem, ki so odrejali in izvajali pomore Slovencev, postavljali spomenike, ki še danes stojijo! To je sramota!
Stric iz ozadja |  27 .04. 2020 ob  11: 52
-4
bla.bla.bla.bla....