PREDSEDNIK PAHOR SPREJEL UGLEDNE MATEMATIKE: Jutri se bodo mudili v Kopru

Koper

Intenzivne priprave na 8. Evropski kongres matematike (8ECM), ki bo julija 2020 potekal v Portorožu, že nekaj časa privabljajo v Slovenijo ugledne goste, znanstvenike z vseh koncev sveta in predstavnike najpomembnejših mednarodnih znanstvenih organizacij. Letošnjo jesen se bo tako zvrstilo kar nekaj pomembnih dogodkov, že v tem tednu pa Univerza na Primorskem (UP) in Univerza v Ljubljani gostita obisk treh pomembnih in mednarodno priznanih imen s področja matematike.

V Ljubljano so minuli konec tedna prispeli predsednik Evropskega matematičnega društva Volker Mehrmann (TU Berlin), predsednica znanstvenega odbora 8ECM Maria J. Esteban (CNRS in univerza Paris Dauphine) in predsednik Odbora za nagrade 8ECM Martin R. Bridson, FRS (Univerza v Oxfordu).

Znanstvenike je danes v Predsedniški palači sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in jim kot pokrovitelj 8ECM izrekel dobrodošlico. Kongres bo namreč potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS, hkrati pa srečanje pomeni pomembno politično podporo razvoju znanosti v naši državi.

Jutri pa ugledne goste pričakujejo v Kopru, kjer jih bo sprejel rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič. "V čast nam je, da jih bomo gostili tudi na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP, kjer bodo izvedli svoja predavanja," so sporočili s primorske univerze. Prvi bo s predavanjem, ob 11.15, pričel Martin R. Bridson, ob 12. uri bo sledilo predavanje Marie J. Esteban, ob 13.30 pa bo predaval še Volker Mehrmann.

Do četrtka bodo na Bernardinu z gosti potekala nadaljnja usklajevanja in priprave na 8. Evropski kongres matematike. V tem času jih bo sprejel tudi župan Občine Piran Đenio Zadković.


Več o gostujočih matematikih

Martin R. Bridson FRS je predsednik Odbora za EMS nagrade, ki jih Evropsko združenje matematikov podeljuje vsaka štiri leta. Vsaj četrtina dobitnikov EMS nagrad pozneje prejme tudi Fieldsovo nagrado, ki je najprestižnejša nagrada in največje priznanje v matematiki. Martin Bridson je profesor teoretične matematike na Univerzi v Oxfordu in predsednik Clayjevega matematičnega inštituta. Pred tem je bil predsednik Matematičnega inštituta na Oxfordu, poučeval je na Univerzi Princeton in Univerzi v Ženevi. Je častni sodelavec Hertford kolidža na Oxfordu, leta 2016 pa je bil izvoljen v britansko Kraljevo družbo. V letu 2018 je bil član panela ERC (Evropski raziskovalni svet) za priznane raziskovalce (ERC Advanced Grants). Specializiran je za geometrijo, topologijo in teorijo grup.

Maria J. Esteban je predsednica Znanstvenega odbora 8ECM. Zaposlena je na Francoskem nacionalnem centru za znanstvene raziskave CNRS, kjer je direktorica raziskav, hkrati je članica Raziskovalnega centra Univerze Paris-Dauphine – CEREMADE. Maria Esteban je tudi predsednica Mednarodnega sveta za industrijsko in aplikativno matematiko – ICIAM, v preteklosti pa je bila predsednica Društva uporabne in industrijske matematike – SMAI ter predsednica Odbora za uporabno matematiko pri Evropskem matematičnem združenju – EMS. Sodelovala je pri projektu The Forward Look on "Mathematics and Industry", ki ga je financirala Evropska znanstvena fundacija, in je ena od ustanoviteljic projekta EU-MATHS-IN – Evropska servisna mreža matematike za industrijo in inovacije. Bila je članica odbora za Abelove nagrade, ki je eno izmed prestižnejših priznanj na področju matematike, prav tako pa je bila v letu 2014 članica panela ERC (Evropski raziskovalni svet) za priznane raziskovalce (ERC Advanced Grants). Njeno znanstveno področje so nelinearne parcialne diferencialne enačbe, ki jih proučuje predvsem s pomočjo variacijskih metod, z uporabo v fiziki in kvantni kemiji.

Volker Mehrmann je predsednik Evropskega združenja matematikov (European Mathematical Society – EMS), pod okriljem katerega potekajo Evropski kongresi matematike. Prav tako pa je bil predsednik organizacijskega odbora 7. Evropskega kongresa matematike, ki je potekal v Berlinu. Preden je prevzel predsedstvo EMS je bil predsednik nemškega Združenja za uporabno matematiko in mehaniko (GAMM), predsednik raziskovalnega središča Matheon v Berlinu in predsednik Einstein centra za matematiko v Berlinu – ECMath, leta 2011 pa je bil član panela ERC (Evropski raziskovalni svet) za priznane raziskovalce (ERC Advanced Grants). Volker Mehrmann je član Nemške akademije znanosti in inženirstva – Acatech ter prejemnik štipendij SIAM in ERC Advanced Grant. Je sourednik številnih znanstvenih revij, kot sta »Linear Algebra and its Applications« in »Numerische Mathematik«. Mehrmannovo področje raziskovanja vključuje numerično linearno algebro, diferencialno-algebrske enačbe in teorijo upravljanja dinamičnih sistemov.

Deli novico: