PREDSEDNIK ČRNOGORSKE SKUPŠČINE OBISKAL PIRAN: Kakšne ukrepe sprejema Črna gora, v primerjavi z nami, za okrevanje turizma (FOTO)

Piran

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič na tridnevnem obisku v Sloveniji gosti predsednika črnogorske skupščine Alekso Bečića. Predsednika sta včeraj na srečanju v parlamentu osrednjo pozornost namenila evropski perspektivi Črne gore, danes pa sta obiskala Obalo.

Po besedah Zorčiča si Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije prizadeva za pospešitev procesa širitve EU z državami Zahodnega Balkana, Črna gora pa predstavlja faktor stabilnosti v regiji in je vodilna med državami Zahodnega Balkana v procesu približevanja k EU.

"Razmere, v katerih ves svet živi že skoraj dve leti, opogumljajo nedemokratične trende, krepijo populizem in onemogočajo normalno delo demokratičnih institucij. Vse to povzroča nove napetosti in krizna žarišča," je dejal Zorčič, ki od Črne gore pričakuje, da bo ostala zavezana pristopnim pogajanjem, evroatlantski perspektivi in izvajanju vsebinskih reform.

Bečić je izrazil hvaležnost Sloveniji za vso politično podporo pri evroatlantski integraciji. Črna gora je po njegovih besedah dosegla dobre rezultate in velik napredek v pogajanjih na poti v Evropsko unijo.

"Dosegamo veliko usklajenost tako v zunanji kot v monetarni politiki," je dejal in izpostavil, da kar 80 odstotkov prebivalstva podpira evroatlantske širitve. Izrazil je upanje, da bo Črna gora prva naslednja polnopravna članica EU.

Danes je predsednik črnogorske skupščine z delegacijo obiskal Primorsko, v sredo pa se bo na pogovoru v državnem zboru srečal z vodji in predstavniki poslanskih skupin, v predsedniški palači ga bo sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Gre za povratni obisk predsednika črnogorskega parlamenta pri predsedniku državnega zbora Zorčiču, ki se je na uradnem obisku v Črni gori mudil junija letos.

Med današnjim obiskom na Obali sta se Zorčič in Bečić dotaknila turizma, ki je izrednega pomena za obe državi. Med korona krizo je utrpel hud udarec in je eden najbolj ogroženih sektorjev. Obiskala sta Piran, Predjamski grad in Postojnsko jamo. Bečić se je ob tem seznanil s turističnimi potenciali Slovenije in z delovanjem slovenskega turizma v času epidemije.

Že včeraj sta Zorčič in Bečić obiskala Goriška Brda, kjer sta izkoristila priložnost za pogovor z županom Občine Brda Francem Mužičem in direktorjem Vinske kleti Goriška Brda Silvanom Peršoljo. Predsednika parlamentov sta si izmenjala tudi izkušnje glede oblik pomoči za okrevanje turističnega sektorja v njunih državah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija