PREDSEDNICA DZ S TO POTEZO RAZBURILA POSLANCE: Očitajo ji mobing, kako jim odgovarja? (VIDEO)

Slovenija

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je s kršitvijo protokola nedavno razburila javnost, je danes prekinila sejo in, lahko bi rekli kot srednješolska profesorica, imenovala poslance, ki so bili odsotni – tiste, ki so svoj izostanek opravičili in tudi tiste, ki ga niso. Kljub temu, da poslovnik DZ v 93. členu določa, da predsedujoči na začetku obvesti le, kdo od poslancev ga je obvestil, da se seje ne more udeležiti. Po poslovniku namreč predsedujoči ne ugotavlja, kdo od poslancev je odstoten neupravičeno.

"Obveščam vas, da sem prejela dodatna opravičila. Katarina Štraus, Robert Janev, dr. Mirjam Bon Klanjšček so opravičili današnjo odsotnost. Aleksander Prosen Kralj in Tereza Novak opravičujeta odsotnost od 18. ure dalje," je povedala Klakočar Zupančičeva. 

V nadaljevanju pa je naštela tudi vse tiste poslance, ki, kot je dejala, svoje odsotnosti niso opravičili in že na začetku seje niso bili prisotni, poroča siol.net. "To so poslanci, ki niso opravičili odsotnosti. Jaz sem vas že enkrat prosila, če ne morete priti, da opravičite svojo odsotnost," je dejala. 

Hkrati je pozvala, da naj poslanci ob začetku seje sedijo v poslanskih klopeh ali se opravičijo.

BONUS VIDEO: Šokanten in nenavaden galebji incident v koprski restavraciji

Takšna poteza je povzročila razburjenje med poslanci opozicije kot tudi koalicijske SD. Predsednico DZ je na to, da predsedujoči ne ugotavlja neupravičene odsotnosti poslancev, opozorila poslanka SDS Jelka Godec in dejala, da so za to pristojne druge službe DZ.

"Moj postopkovni predlog je, da se držite 93. člena poslovnika, ugotovite, kdo vas je obvestil o svoji odsotnosti in da drugih poslancev ne izpostavljate. Različni so razlogi za odsotnost od seje. Praksa, ki je bila in ki bo še naprej, je takšna, da poveste tiste poslance, ki so upravičeno odsotni. Za druge naj službe ugotavljajo, ali so bili neupravičeno odsotni, če je to nujno," je dejala.

Dodala je tudi, da gre po njenem mnenju v tem primeru za mobing nad poslanci. "Če mislite s tem delom nadaljevati, bomo zahtevali tudi vaš odstop," je še navrgla.

Opozorilu se je pridružil tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik: "Tudi sam sem bil izpostavljen, da me ni. To je neka nova praksa, ki jo vzpostavljate. Ne vzpostavljati novega reda. Vi niste nad nami. Vi ste samo prva med enakimi."

Predsednica DZ jim je odgovorila, da ne bo odstopila od tega načina.

V bran predsednici DZ je stopil njen strankarski kolega Darko Kranjc. "Imamo nekatere poslance, ki nikoli niso tu, in mislim, da je prav, da ljudstvo to ve," je ocenil.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pa je pozval k iskanju "pozitivnih spodbud", med drugim je predlagal, da dogovor o tem poskušajo doseči vodje poslanskih skupin na kolegiju predsednice DZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  01 .07. 2022 ob  07: 34
Kaj se imajo za bunit. Tam so zato, da delajo. V firmi dobiš takoj odpoved .
Janez Novak |  01 .07. 2022 ob  06: 18
Vse bi bilo OK, če ne bi imenovala tudi oseb, ki so tam dejansko bile. Malce preveč jo zanaša in pol dela brez vezen napake.
Pjero Shriba |  30 .06. 2022 ob  23: 56
11
Alora, jutri ne gremo v službo in ne povemo zakaj.
Ko nas pokliče šef, mu rečemo, naj ne izvaja mobinga nad nas.
Še v najbolj zakotni balkan firmi se tega ne bi privoščili.
hribi |  30 .06. 2022 ob  19: 04
14
Ti poslanci bi radi boli Neja zaščitena vrsta. Ampak pozabljajo da je ta 3000 eur neto potrebno biti za zgled in opravičiti plačo. Samo s prisotnostjo. Ne rabi še niti oglašati.
Martin Kacur |  30 .06. 2022 ob  18: 00
10
Pravilno. Neopravicena 10% manjsa placa.
kokodek |  30 .06. 2022 ob  16: 38
19
neopravičeno odsotnih poslancev ne bi smelo biti!!!!v nobeni službi si delavec take odsotnosti ne more privoščiti, zakaj si jo lahko privošči poslanec....spremenite poslovnik in kdor neopravičeno ne pride v državni zbor, naj se ga kaznuje, lahko tudi odpokliče!!!!!
vseved |  30 .06. 2022 ob  15: 14
24
Gospa je samo poimensko navedla lenuhe in delomrzneže ki vlečejo bajne plače za nedelo in pohajkovanje po državnem zboru. Naj jih udari še po žepu.