(PRE)DRAGO PARKIRANJE NA OBALI: Kje morate odšteti največ?

Koper

Visoke cene parkiranja v obalnih mestih povzročajo veliko nejevolje tako pri domačinih kot turistih. Tako vas bo dnevno parkiranje v piranski garažni hiši lahko stalo kar 26 evrov.

Cene parkiranja v obalnih mestih marsikomu najedajo živce, posebej v času poletja, ko se tarife ponekod še povišajo.

V Kopru se cene parkiranja razlikujejo glede na lokacijo parkiranja; najdražja je ura parkiranja na območju A v starem mestnem jedru; tako znaša na Trgu Brolo in Vergerijevem trgu 2 evra, na Ukmarjevem trgu 2,5 evra. Na Tržnici je prva ura parkiranja brezplačna, vsaka nadaljnja ura pa znaša 1,5 evra. V koprskih parkirnih hišah pod osnovno šolo Koper in areno Bonifika je treba za prvo uro parkiranja odšteti en evro, celodnevno parkiranje nad 12 ur pa stane 12 evrov. Najcenejše je parkiranje v parkirni hiši Sonce; ura parkiranja znaša 0,70 evra oziroma 6 evrov za dnevno parkiranje nad 6 ur. V zimskem času od 2. oktobra do 30. aprila pa je ob vikendih tam parkiranje brezplačno.

V Izoli se s 1. majem parkiranje podraži; v najdražji coni pa stane tri evre na uro. Na nekaterih parkiriščih je prva ura brezplačna, nekatera občinska parkirišča pa imajo najvišjo ceno parkiranja omejeno na osem evrov dnevno. Peturno parkiranje v coni 2 vas bo stalo osem evrov, v coni 1 pa od 12 pa do 15 evrov.

V Portorožu je ura parkiranja na javnih parkiriščih in ob cesti Obala 1,5 evra. Ta cena velja prvih deset ur, dlje pa zaračunajo 15 evrov. Tudi v garažni hiši Portorož pod hotelom Metropol je cena parkiranja 1,5 evra na uro Za dnevno parkiranje v garaži nad 12 ur je treba odšteti 20 evrov. V Luciji pred Marino Portorož je ura parkiranja prav tako 1,5 evra, za konec tedna pa stane ura parkiranja 1,7 evra, poroča Forbes Slovenija.

V Piranu v garažni hiši Arze je treba za uro parkiranja odšteti 1,5 evra oziroma 2 evra v sezoni od junija do konec avgusta. Dnevno parkiranje nad 10 urami stane 15 oziroma 20 evrov. Za pet ur boste morali odšteti med 7,5 in desetimi evri. V garažni hiši Fornače je parkiranje dražje; tako stane ura parkiranja 2,6 evra, za parkiranje nad desetimi urami je treba odšteti 26 evrov.

Primerjava s prestolnico

Za primerjavo poglejmo še v Ljubljano. Najcenejše parkiranje je na parkiriščih P+R, ki so na obrobju mesta (Dolgi Most, Barje, Stožice, Studenec in Stanežiče). Parkiranje za cel dan in dve vožnji z avtobusom od parkirišča v mesto in nazaj stane 1,3 evra. Na ljubljanskih ulicah se cene gibljejo od 0,5 evra na uro do 1,3 evra v coni 1, ki je v središču mesta, vednar je parkiranje časovno omejeno.

Med parkirnimi hišami je najdražja pod Kongresnim trgom, kjer ura parkiranja stane 1,7 evra oziroma 2,5 evra po prvih treh urah. Najdražje parkiranje pa je v okolici Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), kjer je v parkirnih hišah Šentpeter in Meksiko prva ura 2,1 evra, vsaka naslednja pa še 2,6 evra.

Med turističnimi kraji izstopa Bled, kjer se na večini parkirišč v bližini jezera cena parkiranja giblje okoli tri evre na uro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .02. 2024 ob  12: 58
javni prevoz na vsako uro iz vasi v mesto, to rabimo in zahtevamo!!! škoda, da so vsi odločevalci gluhi!!
Martin Kacur |  12 .02. 2024 ob  16: 58
Kaj to žabarji delite minuse ? :)
Miura |  12 .02. 2024 ob  13: 24
Če imaš opravek v Kopru, parkiraš na tržnici ali v hiši Sonce, pod Belvederjem in se malo "sprehodiš" do cilja. Koper ni velik, malo gibanja ne bo škodilo. Drugače pa si nabaviš abonma, za dalj časa. V lepem vremenu pa kolo, če ga seveda imaš ....
Martin Kacur |  12 .02. 2024 ob  11: 34
Če bi imeli avtobus, nebi potrebovali avta in parkinga. Lahko bi bila cena tudi 10 eur/uro.
Bi pa veljalo razmisliti o dražji vikend tarifi. Naj turisti prispevajo malo več v proračun.