PREDLOG SDS JE PADEL: Rusija ne bo uvrščena med države, ki podpirajo terorizem

Slovenija

Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) je s štirimi glasovi za in devetimi proti včeraj zavrnil predlog SDS, da Slovenija uvrsti Rusijo med države, ki podpirajo terorizem. Podobno resolucijo je novembra lani sprejel Evropski parlament.

Jelka Godec

Poslanec Franc Breznik (SDS) je na seji ponovil utemeljitev predlagateljev, skupine poslancev s prvopodpisano Jelko Godec (SDS), da bi Slovenija s sprejetjem resolucije podprla in obsodila ruske napade na ukrajinske civiliste, civilne objekte in ključno energetsko infrastrukturo, ki da so očiten poskus doseganja političnih ciljev z ustrahovanjem civilnega prebivalstva in so skladni s terorističnimi metodami.

V SDS menijo, da bi s sprejetjem resolucije dali podporo ukrajinskemu narodu, ko "brani svojo domovino in se obenem bori za univerzalne vrednote svobode in demokracije".

Tanja Fajon

V koaliciji so že vnaprej zavrnili predlog resolucije. Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je po vložitvi dejala, da vsaka pobuda za uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda. Premier Robert Golob pa meni, da je bilo obsodb ruske agresije s strani Slovenije veliko, zato ne potrebujemo novih političnih deklaracij.

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Samuel Žbogar se je na nujni seji OZP zahvalil za predlog resolucije in obenem poudaril, da slovenska vlada podpira neodvisnost, suverenost in teritorialno integriteto Ukrajine ter najostreje obsoja rusko agresijo.

"Politično podporo izražamo v EU, Natu, OZN in drugih mednarodnih organizacijah," je sporočil Žbogar in dodal, da Ukrajina prepoznava in zelo ceni slovensko solidarnost in pomoč. Slovenija bo Ukrajini tudi v prihodnje nudila vsestransko pomoč, je dodal. Žbogar je glede resolucije poudaril, da tako v evropski kot v slovenski zakonodaji ni kategorije ali seznama držav, ki podpirajo terorizem.

Dodal je še, da je do sedaj tovrstne resolucije sprejelo sedem držav članic EU. Tudi ZDA, ki sicer imajo ustrezno pravno podlago, niso sprejele tovrstnega ukrepa, je dejal. Žbogar je ponovil tudi skrb ministrice Fajon, da bi Slovenija z razglasitvijo Rusije kot države, ki podpira terorizem, kaznovala celoten ruski narod, ki da je prav tako zatiran s strani oblasti pod vodstvom ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Vladimir Putin

Na podlagi navedenega je vlada ocenila, da razglasitev Rusije kot države, ki podpira terorizem, ne bi prispevala k umiku ruskih sil z ukrajinskega ozemlja in zaustavitvi agresije. Nasprotno naj bi celo privedla do tega, da se pravno gledano s prekvalifikacijo iz najtežjega mednarodnega zločina, tj. agresije, v kaznivo dejanje nižje kategorije terorizma, zmanjša odgovornost Rusije oz. njenih predstavnikov.

Nataša Sukić (Levica) je izpostavila stališče svoje stranke, da "seveda vsi obsojamo Rusko federacijo z napadom na drugo državo", a dodala, da bi potemtakem moralo biti tovrstnih obsodb bistveno več, in pri tem navedla primere preteklih vojaških operacij ZDA ali Izraela. Kot je poudarila, pri dejanjih Moskve v Ukrajini ne gre za terorizem, pač pa za vojno, pri katerih da so vedno najhuje prizadeti civilisti. Po njenem prepričanju gre pri predlogu SDS za zlorabo žalostne tragedije za notranjepolitične boje.

Nataša Sukić

Tomaž Lah (Svoboda) je ponovil stališče Sukić, da SDS izkorišča zunanjepolitične situacije v notranjepolitične namene, in dejal, da pri Svobodi ne bodo podprli predloga. Njegov strankarski kolega Lenart Žavbi je poudaril, da ne more pristati, da bi za dejanja ruskih oblasti obtožil vseh 140 milijonov državljanov Rusije.

Eva Irgl (SDS) je politiko MZEZ označila kot mlačno, rekoč, da Slovenija resda humanitarno in vojaško pomaga Ukrajini, a da bi lahko bili bistveno bolj proaktivni na političnem prizorišču. Irgl je poudarila, da resolucija ni usmerjena proti ruskemu narodu, Breznik pa poudaril, da so ravno Rusi bili dolgo največje žrtve Putinove vladavine.

Anže Logar

Nekdanji zunanji minister Anže Logar (SDS) je sporočil, da bi morali - tako kot to počne EU in z njo Slovenija s sankcijami proti Rusiji - stopnjevati tudi diplomatski pritisk.

Predsednik OZP Predrag Baković (SD) je stopil v bran ministrici Fajon in dejal, da nikakor ni možno slovenske drže glede vojne v Ukrajini označiti kot mlačno.

Jernej Vrtovec (NSi) je dejal, da bi bilo potrebno podpreti predlog, ker da je trenutna vlada pošiljala preveč dvoumnih izjav glede vojne v Ukrajini. "Na katero stran se postavlja Slovenija," se je vprašal poslanec in izrazil prepričanje, da je dialog z Rusijo ta čas nemogoč.

Janez Janša

Janez Janša (SDS) je vlekel vzporednice z vojno v Sloveniji leta 1991, saj da je Slovenijo napadla podobno organizirana vojska z enakimi simboli kot tista, ki zdaj napada Ukrajino. "Kakorkoli bomo izglasovali, bo to opaženo tako v Kijevu kot v Moskvi," je opozoril. Kot je še povedal, je predlagana resolucija izraz solidarnosti, hkrati pa bi z njo lahko popravili "slab vtis". Pri tem je navedel nedavno pismo, v katerem so mnogi intelektualci s prvopodpisanim nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom pozivali h koncu vojne v Ukrajini.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je zavrnil očitek o domnevno dvoumnih izjavah predstavnikov vlade, rekoč, da delovanje aktualne vlade Slovenijo uvršča v vrh podpornic Ukrajine.

Ob koncu seje so na predlog poslanskih skupin SD, Svobode in Levice brez glasu proti sprejeli sklepe, v katerih OZP obsoja agresijo Rusije, pričakuje, da bo vlada Ukrajini še naprej zagotavljala ustrezno pomoč, predlaga vladi, da še naprej opozarja, da si je potrebno prizadevati za dosego celovitega, pravičnega in trajnega miru ter da podpira prizadevanja vlade za preiskave nadaljevanje neodvisnih preiskav za zagotovitev odgovornosti in pregona za najhujše zločine, storjene na ozemlju Ukrajine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  08 .03. 2023 ob  13: 29
Koncno ena pametna.
Imperio  |  08 .03. 2023 ob  09: 26
-5
Vozili so jih v Trst.
Imperio  |  08 .03. 2023 ob  09: 25
-10
Putinist ti je takoj dal minus.
Slovenceljni imajo radi diktatorje in Mercedese.
Bog ne daj, da bi jim jih nekdo preluknjal s kroglami.
Leta 1991 so avte vozili v garaže in servise.

ManofSteel |  08 .03. 2023 ob  09: 06
-14
To ste volili in to boste imeli, bravo levnuhi ! Komunistična drhal maršira proti "jedrni Evropi"...