Predlog proračuna pred poslance

DZ se bo danes sestal na izredni seji, da bi se seznanil s predlogom proračuna za prihodnji dve leti. Skupaj s proračunskim memorandumom ga bosta predstavila premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer, vsebinska razprava pa danes še ni predvidena, saj ga bodo najprej pretresli na sejah parlamentarnih delovnih teles.

Vlada je proračunske dokumente pripravila s ciljem, da se proračunski primanjkljaj z letošnjih 1,5 milijarde evrov zmanjša na dobro milijardo evrov v letu 2014 in na 860 milijonov evrov v letu 2015. Izraženo v deležu bruto domačega proizvoda (BDP) to pomeni 2,9 odstotka v letu 2014 in 2,4 odstotka v letu 2015.

Zmanjšanje primanjkljaja se bo doseglo predvsem s povečanjem davčnih prihodkov. Teh se bo po pričakovanjih vlade v proračun prihodnje leto steklo za 560 milijonov evrov več kot letos, tudi na račun odločnejšega spopada s sivo ekonomijo, medtem ko se bo proračunska poraba zmanjšala le za približno deset milijonov evrov.

V proračunu je sicer še nekaj neznank. Vlada namreč v zakonodajni postopek še vedno ni poslala predloga zakona o davku na nepremičnine, od katerega si obeta 205 milijonov evrov proračunskih prihodkov letno, koliko denarja bo potrebovala za sanacijo problematičnih bank, pa ne bo znano prej kot konec novembra. Za zdaj je za ta namen rezervirala 1,2 milijarde evrov.

Slovenski proračun bo tokrat deležen še posebne pozornosti Evropske komisije. Za članice območja evra namreč od letošnjega maja velja strožji nadzor nad proračuni, še posebej za tiste, ki so tako kot Slovenija že v postopku zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja, ker kršijo pakt o stabilnosti in rasti. V primeru resnih kršitev pakta lahko Bruselj vlado že do 15. oktobra pozove k popravkom.