PREDLOG LEVICE: 200-odstotno povečanje plač tistim v "prvih bojnih vrstah"

Slovenija

V kriznih časih zaradi epidemije koronavirusa menedžerji podjetij delajo od doma ali pa so na dopustu, v prvih bojnih vrstah pa so ostali najslabše plačani - trgovke, dostavljavci, delavci v proizvodnji, je izpostavil koordinator Levice Luka Mesec. Levica predlaga, da se tem plače zvišajo za 200 odstotkov, polovico zvišanja bi krila država.

Prejšnji teden je vlada na področju pomoči gospodarstvu, ki ga je prizadela epidemija, izdala "popolnoma nezadostne ukrepe, ki so iz paketa pomoči izpustili cel kup ljudi, ki bodo prizadeti zaradi gospodarskega krča", je izpostavil Mesec. To so prekarci, samozaposleni itd.

V luči dejstva, da bo Slovenija v kratkem lahko koristila od 2,5 do treh milijard evrov pomoči, ki jo bo Evropska centralna banka namenila prek t. i. helikopterskega denarja, v Levici predlagajo, da se izdatno pomaga ne le podjetjem v gospodarstvu, ampak vsem.

"Konkretno bomo predlagali, da se vse samozaposlene oprosti plačevanja prispevkov, da se vsem, ki so ostali brez dohodka in dela, olajša kriterije za dostop do vseh vrst pomoči - od pomoči za brezposelnost do socialnih pomoči in drugih transferjev države," je izpostavil Mesec. Predlagali pa bodo tudi, da se vsem, ki v tem trenutku delajo in tvegajo svoje zdravje - zlasti trgovkam in trgovcem, delavcem v proizvodnji, dostavljavcem in podobnim, poveča plače za 200 odstotkov. Tak dvig naj bi delodajalcem predlagala vlada, ki bi sama krila 50 odstotkov bremena.

"V krizi se je izkazalo, da niso le menedžerji, uprave podjetij tisti, ki ustvarjajo vrednost. V teh trenutkih so praktično vsi ti na delu od doma ali dopustih, v prvih bojnih vrstah pa so ostali najslabše plačani poklici, ki jim moramo izkazati hvaležnost, saj samo zaradi njih še imamo hrano in se življenje ni popolnoma ustavilo," je poudaril Mesec.

Znova je Mesec izrazil tudi nasprotovanje aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi. "Vojska je v tem trenutku bistveno bolj kot na meji potrebna v pomoči vsem tistim, ki so v karanteni in jim lahko že obisk bližnje trgovine predstavlja tveganje za zdravje; govorim predvsem o starejših. Naj vojska skupaj s civilno zaščito in ostalimi pomaga tam in ne na meji," je poudaril sogovornik.

Drugič pa zakonsko za to ni nobenih potreb, je dodal Mesec. Že sam 37. člen zakona o obrambi namreč v zadnjem odstavku pravi, da lahko vojska kadar koli brez kakršnih koli posebnih pooblastil pomaga policiji pri nadzoru meje. "Temu bomo nasprotovali," je zato Mesec ponovno poudaril glede aktivacije 37. a člena. K skupnemu nasprotovanju je Levica pozvala tudi SD in LMŠ, s katerima se bodo v kratkem tudi sestali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  24 .03. 2020 ob  10: 10
E otroče neumno, se vprašaš OD KOD bomo dobili ves ta denar? Lepo je populistično bleketanje, realnost pa je vse drugo! Zakaj mu mediji date sploh toliko prostora? Kdo stoji za temi fičfiriči?