PREDLAGA UKINITEV SCHENGENSKE MEJE: Tržaški deželni svetnik zahteva ponoven nadzor na meji s Slovenijo

Trst

Tržaški deželni svetnik za priseljevanje Pierpaolo Roberti predlaga začasno ukinitev schengenskega mejnega režima na meji med Italijo in Slovenijo, saj so razmere zaradi navala ilegalnih migrantov poslabšujejo. Suspendiranje Schengna bi pomenilo ponovno vzpostavitev mejnega nadzora. Da so razmere v Trstu resne, pričajo tudi številni nasilni dogodki v preteklih tednih, zaradi česar so na področje železniške postaje napotili vojsko, ki je na Piazza Libertà prisotna od včeraj.

Roberti je prepričan, da je za rešitev problema vse večjega števila ilegalnih migrantov, ki prihajajo po t. i. balkanski poti v Italijo, najbolje slediti zgledu Francije, ki je leta 2015 na meji z Italijo praktično suspendirala Schengen.

"Francija zdaj ne zapira svojih meja, ampak je od leta 2015 suspendirala Schengen. Verjamem in mislim, da je to nekaj bolečega za našo regijo, vendar je v tem trenutku edino orodje, ki nam je na voljo, da storimo enako. Številke nam govorijo, da se kljub širitvi schengenskega območja z vstopom Hrvaške 1. januarja letos razmere ne le niso spremenile, ampak so se poslabšale," je opozoril deželni svetnik in poudaril, da "te osebe niso ustavljene ne na Hrvaškem ne v Sloveniji", zato predlaga, da tržaška regija zahteva začasno ukinitev schengenskega mejnega režima.

Da so razmere v Trstu resne, priča tudi porast nasilja, zaradi česar so na področje železniške postaje napotili vojsko, ki je na Piazza Libertà prisotna od včeraj, tam pa bo ostala en mesec in to 24 ur na danOdločitev je bila sprejeta v okviru akcije Varne ulice na seji deželnega odbora za red in varnost, ki je potekala pred dvema dnevoma po nekaterih nasilnih dogodkih, ki so se v zadnjih dneh zgodili v Trstu. Na trgu bo vojsko v večernih in nočnih urah podpirala policija in karabinjerji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  16 .09. 2023 ob  14: 33
Ukinitev šengena in izstop iz nata! Dve muhi na en mah!
Ratman |  16 .09. 2023 ob  09: 18
@Bižad | 15 .09. 2023 ob 07: 57
Oprosti, pozabil sem da je Italija v 2. svetovni vojni zmagala in uspešno obvarovala Trst in okoliške italijanske vasi pred vdorom banditskih sovragov slavov.
Ištrijan |  15 .09. 2023 ob  11: 49
@ Bižad | 15 .09. 2023 ob 07: 57

Z vsem se strinjam, pero venecjanski in venetski ni bil nikoli.
vseved |  15 .09. 2023 ob  08: 49
NIč ne iz tega.Kam pa bojo hodili tankat italijani,če bo uvedena kontrola na meji?
Bižad |  15 .09. 2023 ob  07: 57
10
@Ratman, kdaj je bil Trst slovenski? Bil je avstro-ogrski, venecjanski, bizantinski, langobardski, rimski, venetski..., ma nikoli ni bil v Sloveniji. Še pokojna Jugoslavija je imela več zgodovinskih argumentov za lastninjenje Trsta. Leta 1911 je v Trstu živelo okoli 20% slovencev, 40% italijanov, okoli 30% srbov in hrvatov, ostalo so bili večinoma avstrici in ostali narodi AOja.
Ratman |  15 .09. 2023 ob  07: 07
-6
Lahko vrnejo Trst Sloveniji, pa ne bodo imeli teh problemov...