PRED ŠTIRIMI DESETLETJI UMRL TITO: Njegova smrt je mnoge pahnila v globoko žalost (VIDEO)

Slovenija

V kliničnem centru v Ljubljani je 4. maja 1980 umrl dosmrtni predsednik nekdanje Jugoslavije Josip Broz Tito. Pokopali so ga štiri dni kasneje v Beogradu. Njegova smrt je številne prebivalce takratne Jugoslavije, tudi v Sloveniji, pahnila v globoko žalost. Hkrati pa so se že pojavile prve skrbi glede prihodnosti države.

Tita so že v začetku leta 1980 sprejeli v ljubljanski klinični center, kjer so mu morali kasneje zaradi zamašenih žil amputirati levo nogo. A kljub temu je 4. maja umrl. Star je bil skoraj 88 let.

Pogreba, ki so ga 8. maja pripravili med sedemdnevnim državnim žalovanjem, se je glede na uradne podatke udeležilo 209 delegacij iz 127 držav, štirje kralji, pet princev, šest predsednikov parlamenta, 31 predsednikov držav, 22 predsednikov vlad in 47 zunanjih ministrov. Titov pogreb še vedno velja za enega največjih pogrebov kakega voditelja v zgodovini.

Tita so pokopali v Hiši cvetja na beograjskem Dedinju. Njegov grob je postal svojevrstna turistična atrakcija, ki ga je doslej obiskalo več kot 20 milijonov ljudi. Leta 2013 so poleg njega pokopali tudi njegovo zadnjo soprogo Jovanko, od njega mlajšo 32 let. Tito je bil pred njo večkrat poročen, med drugim z Mariborčanko judovskih korenin, 22 let mlajšo Herto Haas, s katero sta se uradno ločila po drugi svetovni vojni.

Josip Broz se je rodil v Kumrovcu Hrvatu Franju Brozu in Slovenki Mariji Javoršek maja 1892. Obstaja več datumov njegovega rojstva, na koncu pa je uradno obveljal 25. maj. Tako je bilo zapisano v času, ko je služil avstro-ogrsko vojsko.

Po drugi svetovni vojni se je datum Titovega rojstva v skladu z gradnjo kulta osebnosti praznoval kot dan mladosti. Z njim je bila povezana tudi štafeta mladosti, med katero so več kot štiri desetletja po celotni državi mladinci prenašali štafetno palico in jo Titu izročili na končni slovesnosti v Beogradu.

Umro je drug Tito - 4. svibanj 1980.

Umro je drug Tito - 4. svibanj 1980.

Posted by PRIZNAJEM, JUGOSLAVEN SAM on Sunday, May 3, 2020

Tito in njegova politična zapuščina še vedno razdvajata

Jugoslavija na čelu s Titom je v mednarodnem prostoru uživala določen ugled, tudi zaradi Gibanja neuvrščenih, katerega pobudnik je bil poleg tedanjih predsednikov Egipta, Gane, Indije in Indonezije, prav Tito. Predvsem po zaslugi finančnih kreditov zahodnih držav je za prebivalce tedanje Jugoslavije veljajo, da imajo za razliko od drugih komunističnih držav tudi relativno visok življenjski standard in svobodo pri potovanjih v tujino. V "zlatih časih socializma" so bila večini lahko dostopna delovna mesta, na voljo so bila stanovanja, brezplačno šolstvo in zdravstveni sistem.

Po drugi strani je dejstvo, da je bil Tito več desetletij na čelu nedemokratičnega režima, ki je posameznikom, predvsem političnim nasprotnikom in kritikom, kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V njegovem obdobju so nastala posebna taborišča in zapori, kot je bil hrvaški Goli otok. Pripisuje se mu odgovornost za številne smrti, tudi za povojne poboje.

Ob obletnici Titove smrti bodo v Vodnikovi domačiji v Ljubljani odprli virtualno 3D razstavo z naslovom Tito in tisk, od ikone do kulta. Kustos Muzeja tiska Ali Žerdin je iz zbirke starih časopisov izbrskal tiste, ki pripovedujejo o Josipu Brozu Titu, njegovem boju, prevzemu oblasti, vladavini in smrti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  04 .05. 2020 ob  22: 59
Trapa,
Naj ti bog pomaga,saj ne veš kaj delaš
Lili |  04 .05. 2020 ob  21: 06
-5
@Ištrijan
Revček si. Ali po italijansko..ignorante. Ali pa si del te sekte, kateri je tito bog...
Marko |  04 .05. 2020 ob  20: 51
10
Poklon marsalu.
Pjero Panin |  04 .05. 2020 ob  19: 06
-3
Imam a4 fotografijo v barvah in z okvirjem ce koga zanima.
Ištrijan |  04 .05. 2020 ob  17: 13
12
Velik clovek in se vecji drzavnik! Vecna mu slava!

@Lili

Mi smo lahko zaslepljeni, ti si pa dejansko slep/a in gluh/a! Na Goli otok se je posiljalo ljudi, ki so delali proti nasi suverenosti in neodvisnoti, ljudi, ki so hoteli, da nam drugi vladajo, da smo satelit, tako kot danes. Tvoja slovenija na katero si tako ponosen/a danes lastnega proracuna ne sme sprejeti, preden gosppdar ne da soglasja! Slovenija je danes vazalna drzavica, z elementi drzavnosti zgolj na papirju!

Živel Tito, živela Jugoslavija!
Lili |  04 .05. 2020 ob  15: 16
-10
Ajajaj...kolko so vas zaslepili, da še vedno niste spregledali? To kar so vas v njegovem času učili v šoli..to je to.. Tito je bil pač diktator. In komunizem je diktatura, ki je umorila več svojih ljudi, kot vojna. V Rusiji je še pred vojno umrlo več ljudi, kot med vojno.. To je ok? Kaj pa Huda jama? Kaj pa Teharje, Kaj pa Goli otok? Anja, na Goli otok so izvozili vse drugače misleče! Intelektualce, ljudi, ki lahko niso imeli veze s politiko! V kali zatreti pomeni pobiti, pomeni ne imeti osebne svobode, pomeni ne upati si povedati svojega mnenja... In temne sile so bile vse tajne policije, udba, kraja in izvoz denarja, za katere se nam ni sanjalo, ...ker je bilo vse v kali zatrto..in ker so nas farbali s frazami. To je bil komunizem in to je bil Tito! In hvala bogu, da je jugoslavija razpadla! Ponosen sem, da sem Slovenec in da živim v slovji državi! Da pa smo kjer smo, so krivi prav isti ljudje in tisti ki so jih nasledili... In vsi ki slavite jugoslavijo, ste navadni IZDAJALCI SLOVENSKEGA NARODA!
Anja |  04 .05. 2020 ob  13: 00
21
Pod njegovo "diktaturo" smo imeli vse, kar smo rabili in ni nas skrbelo za jutrišnji dan. Tovarištvo, spoštovanje, socialna varnost in druge človeške dobrine so bile na najvišji stopnji. V kali je zartrl vsako hujskaštvo in ogrożamje varnega, brezskrbnega żivljenja, zato povojni.poboji izdajalcev in Nemških hlapcev, zato Goli otok, kjer so se znašli zagovorniki ruskega socializma, zato je bila Cerkev strogo ločena od države in se je lahko ukvarjala le z duhovnostjo, kar je njena pristojnost, ne pa vmešavanjem v politiko in hujskanje, kot danes....Pod njegovo taktirko nam je bilo lepo, kot nam nikoli več ne bo. A temne sile so preplavile svet in SLO in narode pahnile v revščino, sovraštvo, teptanje osnovnih človekovih pravic, kriminal in nesigurno prihodnost. Zato Titov lik med tistimi, ki smo živeli v njegovem času in znamo ceniti takratni mir in brezskrbno življenje, ki nam ga je omogočal, ne bo nikoli zamrl. Hvala mu in globoko spoštovanje do našega velikega državnika!
td |  04 .05. 2020 ob  11: 25
26
RIP, najboljši predsednik vseh časov. Sem živel v Jugoslaviji kot čisto navaden delavec, nobenih političnih vez nihče niti iz sorodstva, 99% je bilo čudovito.