PRED NAMI TRIJE SCENARIJI ZA OBVLADOVANJE EPIDEMIJE? Kakšni ukrepi nas čakajo?

Slovenija

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo popoldne predstavili strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na epidemijo covida-19 v jesensko-zimskem času. Usmeritve je pripravila posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, so sporočili z NIJZ.

Foto: Katja Kodba/STA

Usmeritve bodo na novinarski konferenci, ki se bo na NIJZ predvidoma začela ob 17.15, predstavili vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri NIJZ epidemiolog Mario Fafangel, vodja delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje pri posvetovalni skupini infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, vodja delovne skupine za cepljenje proti covidu-19 pri posvetovalni skupini imunolog Alojz Ihan in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc.

Fafangel je konec junija ob predstavitvi članov posvetovalne skupine napovedal, da bo skupina priporočila oblikovala na podlagi treh scenarijev. Scenarij A bo veljal v primeru širjenja obstoječe koronavirusne različice omikron, ki predstavlja manjše tveganje za hud potek bolezni kot prejšnje različice, tudi zaradi razvite imunosti posameznikov po cepljenju ali preboleli okužbi.

Scenarij B bi pomenil bolj nevarno bolezen covid-19, tveganje za hud potek bolezni bi bilo na ravni prejšnjih različic. V tem primeru bi skupina tehtala o predlogih nekoliko strožjih epidemičnih ukrepov. Scenarij C bi v veljavo stopil v primeru hudega poslabšanja epidemičnih razmer.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  19 .08. 2022 ob  13: 59
No, ni vse tako enostavno. Preberi Mein Kampf.
JKDWingChun |  19 .08. 2022 ob  04: 28
@manemebasat ljudje ko bi poznali pravo zgodovino Hitlerja ga nebi tako gledali kot ga. Hitler je samo hotel da je vsak v svoji drzavi. Npr: nemci da so v nemčiji, bosanci naj se vrnejo v Bosno, arabci nazaj v arabijo itd! Samo ker so tudi njega dobro zjebali ljudje ki vodijo svet, se na njega gleda kot na kriminalca, ker so ga tako prikazali. Niso pa nikoli omenili da so ga njegovi ljudje obozevali. On je zelel tudi vse prišleke izplačat in da grejo nazaj od koder so prišli. Sej sem tudi sam tako razmišljal. Šole so nas učile narobe marsikaj!
manemebasat |  18 .08. 2022 ob  18: 13
Mone, ki verjamejo v karmo verjamejo tudi covid nategu. Ce bi karma obstajala, Hitler ne bi umrl od starosti v Argentini. Ajde, zdaj pa v vrsto. Pa ne pozabi na AIDS, ki ga ze imas, ce si cepljen.
Bayliner |  18 .08. 2022 ob  17: 06
-2
@ Koša - Mona včeraj, danes in jutri. Ne pozabi na karmo, prej ali slej. Enako velja za BASAČA!
manemebasat |  18 .08. 2022 ob  14: 02
Ajde ovce, v vrsto za cepljenje! Maske gor, zaprite svoje biznise in pridno ubogajte tej mafiji. In ne pozabite pustiti glavo tam kjer jo imate, v riti!
Zvitalisica |  18 .08. 2022 ob  12: 58
Nova ekipica rabi denar to je to... govori, da so tisti prej bili dno dna, ti popolnoma isti...
JKDWingChun |  18 .08. 2022 ob  12: 49
@Bayliner ti si sigurno žigosan. Pa ti možganske celice odmirajo. Sej np. Boste ze ugotovili prej ali slej. Ali pa ne boste. Bmk. Ciao cepljenci
Bayliner |  18 .08. 2022 ob  10: 24
-4
@Koša... - prav imaš, ukvarjati bi se morali s pacienti, tebi podobnimi. Sicer pa, saj že obstajajo ustanove, kjer so pacienti za zaprtimi vrati......
JKDWingChun |  18 .08. 2022 ob  09: 31
Vi ste vsi mentalni bolniki! Nehajte že enkrat so corona farso! Prav bedni ste ker nimate dragega za delat! Se nebi raje ubadali s cim bolj pametnim?!