PRED NAMI JE JADRALNI VIKEND: V nedeljo 51. Barcolana, dan prej ogrevanje v Portorožu

Piran

Ljubitelji jadranja že odštevajo dneve do vikenda, ko bo v nedeljo v Tržaškem zalivu potekala 51. Barcolana. Dan prej, v soboto, pa se bo kot uvod v tradicionalno tržaško regato odvila reli regata Go to Barcolana from Slovenia, katere pokrovitelja sta Kempinski Palace Portorož in MK Group. Na obeh regatah ob lepem vremenu organizatorji pričakujejo zavidljivo število jadrnic in obiskovalcev. 

Reli regata Go to Barcolana from Slovenia bo letos potekala že šestič, drugič s startom v Portorožu. Pričela se bo v soboto ob 10. uri pred hotelom Kempinski Palace, prijavljene jadrnice bodo odjadrale do Trsta, kjer bo ob 17. uri tudi uradna razglasitev zmagovalca. Kot so organizatorji povedali na današnji novinarski konferenci, prijavnine ni, prijavite pa se lahko preko elektronskega naslova info@tpkcntsirena.it ali na dan dogodka na začetnem prizorišču regate. Trenutno je prijavljenih približno 70 jadrnic, glede na lepo vremensko napoved pa jih pričakujejo še kar nekaj.

Kai Behrens

V hotelu Kempinski palace Portorož in MK Group v tovrstnih dogodkih vidijo priložnost, da Portorož postavijo na zemljevid ne samo kot jadralno destinacijo, ampak kot edinstveno destinacijo, ki bi goste privabljala skozi celo leto. "Naš hotel je najverjetneje ena najlepših stavb v regiji, a ne smemo vlagati le v hotel, vlagati moramo tudi v razvoj Portoroža in Pirana, da razvijemo kakovostno destinacijo," je povedal generalni direktor hotela Kai Behrens in ob tem napovedal, da imajo v načrtu pomembne naložbe.

Kot je ob tem poudaril prvi mož Barcolane Mitja Gialuz, regata iz Portoroža do Trsta ni le tekma, ampak predstavlja tudi most, ki povezuje nasprotni strani istega zaliva.

Vasilij Žbogar

Ambasador Barcolane, najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar reli regato Go to Barcolana from Slovenia vidi kot ogrevanje pred velikim izzivom. "Na prvi izvedbi Barcolane je tekmovalo zgolj 60 jadrnic, upam, da bo tudi Go to Barcolana from Slovenia rasla in da bomo nekega dne še večji od prave Barcolane," se je pošalil.

Ob tej priložnosti se je zahvalil organizatorjem, da so mu že drugič izkazali zaupanje ter dali priložnost in privilegij, da je lahko ambasador tako pomembnega športnega dogodka. "Naredili smo korak naprej predvsem v športnem smislu: več je jadrnic, več jadralcev, skupaj jadrajo mladi in stari, kar me zelo veseli," je dejal.

Mitja Gialuz

Novosti letošnje, že 51. izvedbe Barcolane je predstavil tudi njen direktor. Prenovljena je tako podoba jadralskega festivala kot tudi program na morju in kopnem. V 11 dneh se bo zvrstilo več kot 300 dogodkov, središče dogajanja pa bo v Trstu na Piazza dell’Unità. Letos so si organizatorji zadali dva cilja, in sicer želijo doseči kakovost dogodka, hkrati pa ozaveščati obiskovalce o okoljskih problemih, predvsem o problematiki plastičnih odpadkov.

Prestižna regata se je lani zapisala v Guinessovo knjigo rekordov kot največja regata na svetu, na njej je sodelovalo 2689 jadrnic in več kot 16.000 jadralcev. "Posebnost in hkrati bistvo Barcolane je, da združuje tako profesionalne kot amaterske jadralce iz več kot 20 držav. K zapisu regate v knjigo rekordov so veliko pripomogli tudi slovenski jadralci, saj je lani tekmovalo kar 182 slovenskih jadrnic," je povedal Gialuz.

Na tržaško regato je trenutno prijavljenih 1300 jadrnic, a jih organizatorji pričakujejo okoli 2300, med njimi tudi devet ali deset najhitrejših tekmovalnih jadrnic elitnega razreda maksi, super maksi in mega yacht, ki se bodo spopadle za skupno zmago. Barcolana vsako leto v Trst in okolico privabi veliko število turistov, lani so jih našteli okoli 300.000, povečano število gostov pa beležijo tudi v Portorožu.

Lanskoletna zmagovalca, Italijana Gabrielle in Furio Benussi, ki sta vodila posadko Spirit of Portopiccolo, bosta letos jadrala z novo barko Wild Thing. V finalu prestižne regate pa se bodo pomerili še drugi lanskoletni protagonisti, med katerimi sta tudi Mitja Kosmina in Gašper Vinčec. Kdo bo boljši, bo znano to nedeljo. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija