PRED FRANCOZI VIKEND NOVIH TEMPERATURNIH REKORDOV: Kako vroče bo pri nas?

Svet

Francoska vlada je v četrtek na izrednem sestanku obravnavala ukrepe proti prihajajočemu vročinskemu valu, ki naj bi po napovedih vremenoslovcev ta konec tedna zajel celotno državo in prinesel temperature nad 40 stopinj Celzija.

Kriznega sestanka so se udeležili visoki predstavniki urada predsednice vlade Elisabeth Borne ter predstavniki ministrstev za notranje zadeve, zdravstvo, kmetijstvo in promet, so sporočili iz urada francoske premierke.

Oblasti v Parizu se namreč bojijo novih smrti zaradi vročine. Francija je lani zabeležila rekordnih 7000 smrti, ki jih je povzročila vročina, od leta 2014 pa skupaj 33.000.

Sedem od 96 departmajev celinske Francije je imelo že v četrtek pripravljene ukrepe za spopadanje z vročinskim valom in poletnimi nevihtami, danes pa se jim bo pridružilo še 12 departmajev, večinoma na vzhodu in jugu države.

Konec tedna bi se lahko temperature na jugu države povzpele nad 40 stopinj, je povedala meteorologinja Christelle Robert iz meteorološke agencije Meteo France. Vremenoslovci pričakujejo, da se bodo visoke temperature nadaljevale v začetku prihodnjega tedna, vročina pa naj bi se razširila tudi nad osrednji, severni in zahodni del Francije.

Tudi v Parizu se pripravljajo na visoke temperature, potem ko je vročina francosko prestolnico prizadela že lani. Od danes naprej naj bi bila Parižanom na voljo posebna informacijska telefonska številka, oddajati bodo začeli tudi sporočila za javnost na televiziji in radiu.

Vremenoslovci opozarjajo, da bi lahko temperature med tokratnim vročinskim valom presegle rekorde iz leta 2012. Ob tem svarijo pred nevarnostjo gozdnih požarov, s katerimi se že celo poletje borijo tudi v drugih državah ob Sredozemskem morju, kot so Španija, Italija, Grčija, Tunizija in Alžirija.

Vremenska napoved pri nas

Kaj pa to pomeni za Slovenijo? Kot na Facebooku naznanja Neurje.si, bo še naprej vztrajal azorski anticiklon, ki vlada nad večjim delom Evrope. "Posamezne plohe in nevihte, ki se pojavljajo v hribovitem svetu in na Primorskem ne prinašajo kake destabilizacije vremena. Tudi danes lahko v popoldanskih urah računamo na razvoj neviht na severnem Primorskem, ki bodo znova postregle z močnimi nalivi. Ponekod lahko tako znova pade preko 20 litrov dežja na kvadratni meter," navajajo.

V drugem tednu bodo temperature še višje, tudi jutra bodo toplejša. Prvo vremensko poslabšanje pa lahko pričakujemo v drugi polovici tedna. Danes bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto bo sončno, več spremenljive oblačnosti bo v vzhodni Sloveniji. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 19, ob morju okoli 22, najvišje dnevne od 28 do 33 stopinj Celzija. V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in še nekoliko topleje. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

Danes sredi dneva in popoldne krajevne plohe in nevihte

Slovenijo je dosegla manjša višinska motnja, zaradi katere bo po navedbah Arsa povečana verjetnost nastanka krajevnih ploh in neviht. Geološki zavod Slovenije opozarja, da ob napovedanih padavinah z možnimi lokalnimi nalivi obstaja povečana nevarnost sproščanja nestabilnega materiala na območju plazov, ki so se sprožili ob nedavni ujmi.

Kot je Agencija RS za okolje (Arso) zapisala na družbenem omrežju Facebook, se na severozahodnem delu države že pojavljajo plohe. Sredi dneva in popoldne bodo v hribovitem svetu nastale krajevne plohe in nevihte, ne izključujejo pa možnosti njihovega nastanka tudi na jugu države. Drugod bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo.

Geološki zavod Slovenije prebivalce opozarja, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih ter upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija. Po njihovih navedbah sicer verjetnost za nastajanje novih plazov na neprizadetih mestih ob trenutni vremenski napovedi sicer ni bistveno povečana, ni pa izključena.

Ob popoldanskih krajevnih plohah in nevihtah lahko tudi narastejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Verjetnost za to pa je večja v severni Sloveniji. Možna so razlivanja padavinske in zaledne vode, predvsem na območjih Gorenjske, Zgornje Savinjske doline in Koroške, kjer so odtočne razmere ob vodotokih in zaledjih spremenjene, navaja Arso.

V večjem delu države se bodo danes in v prihodnjih dneh pretoki rek sicer zmanjševali. Vse več rek bo imelo malo vodnatost. V večjem delu države so reke srednje vodnate, v porečjih Kolpe in Vipave ter v Slovenski Istri pa malo vodnate. Po četrtkovem zmernem naraščanju že upadajo tudi reke v srednjem Posočju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija