PRED DANAŠNJO VRNITVIJO TRŽAŠKEGA NARODNEGA DOMA: "Gre za velik poklon vsem nam"

Trst

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji Svet slovenskih organizacij (SSO) in Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) sta pred današnjo vrnitvijo tržaškega Narodnega doma slovenski manjšini pozdravili prihod predsednikov Slovenije Boruta Pahorja in Italije Sergia Mattarelle v Trst. "Gre za velik poklon vsem nam," so zapisali.

Danes, 13. julija, se bomo spomnili tragičnega dogodka požiga Narodnega doma pred stotimi leti. Tisto popoldne se je na Primorskem začelo fašistično preganjanje slovenskega naroda in jezika. Dan, ki je napovedoval dolgo, predolgo noč demokracije, spoštovanja človekovih pravic, človeškega dostojanstva in dobrososedskih odnosov, sta zapisala predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in predsednik SSO Walter Bandelj.

"In vendar je to dan, ko lahko iz perspektive spomina preidemo v perspektivo prihodnosti. To nam narekuje ravno obisk predsednikov Italije in Slovenije, ki sta zaslužna, da je postopek vračanja Narodnega doma dobil odločilni zagon za dosego končnega cilja, za kar smo jima izredno hvaležni," sta poudarila. Vsem je jasno, da bo storjen temeljni korak v pravo smer. Podpisu sporazuma bodo seveda morali slediti še drugi koraki, a vendar lahko rečemo, da v to smer stopamo skupaj, sta dodala.

Dobrila in Bandelj sta zapisala še, da želita predsednika obletnico požiga in vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini obogatiti tudi s skupnim obiskom dveh spominskih krajev v Bazovici, ki opozarjata na grozote prejšnjega stoletja. "Vajino dejanje terja od nas spoštovanje in zavedanje, da tega ne bi bilo, če ne bi oba prepričano verjela v vrednote združene Evrope, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in človeškega dostojanstva ter na sodelovanju med narodi," sta izpostavila.

Dolga desetletja so življenje v teh krajih pogojevali tragični zgodovinski dogodki, ki se jih ne sme pozabiti. "Čas pa je, da naš vsakdan oplemenitimo z dejanji upanja, kot je vajina skupna prisotnost v Trstu za potrditev vrnitve Narodnega doma naši narodni skupnosti, za kar smo vama globoko hvaležni," sta še zapisala predsednika SSO in SKGZ.

V ponedeljek, 13. julija 2020 bo minilo 100 let od požiga Narodnega doma v Trstu. Objemimo naš dom ob 16. uri. Vsi...

Posted by Skgz on Saturday, July 11, 2020

Danes mineva 100 let od požiga Narodnega doma v Trstu. Ob obletnici bo tam ob prisotnosti obeh predsednikov in več ministrov Slovenije in Italije podpisan dokument, s katerim bo Narodni dom ponovno formalno prešel v last slovenske manjšine. Pahor in Mattarella bosta pred slovesnostjo položila vence k spomeniku bazoviškim junakom in k spominskim obeležjem na bazoviški fojbi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
va cagar |  13 .07. 2020 ob  10: 23
-1
joj, ta Pahor...
kokodek |  13 .07. 2020 ob  08: 31
Narodni dom morda nikoli ne bo vrnjen, Pahor se bo poklonil fašističnem lažem, ki trdijo, da smo genocidni narod. Bazoviški junaki bodo še naprej veljali za teroriste, ker obsodba na fašističnem procesu še vedno velja.
Tom |  13 .07. 2020 ob  07: 52
Kakšena vrnitev, kakšen poklon, prej en velik nateg Italijanov ! V "premier time" je bilo objavljeno, da lahko traja vrnitev v naravi 5 ali še več let, ker je narodni dom trenutno zaseden z eno izmed fakultet in dokler ne najdejo nadomestnih prostorov za fakulteto, bo narodni dom zaseden še naprej, kar pa zna potrajat v nedogled! Ne gre omenjat izdaje vseh primorcev in slovencev človeka, ki se predstavlja za predsednika vseh slovencev, pred izmišljeno "fojbo"! Lahko da je po njegovo predsednik vseh slovencev, moj pač ne, lahko zgolj pljunem na njegovo obličje in obrnem glavo stran !