Pred Alitalio ključne odločitve o usodi podjetja

Italijansko letalsko družbo Alitalia čakajo ključne odločitve o usodi podjetja. Upravni odbor bo danes glasoval o načrtu za dokapitalizacijo družbe, ki ji sicer grozi stečaj, prihodnji teden pa bo o tem odločala še izredna skupščina. Italijanska vlada je v četrtek napovedala, da bo pri dokapitalizaciji sodelovala italijanska pošta Poste Italiane.

Vlada premiera Enrica Lette je Alitalii, ki zaposluje 14.000 ljudi, ponudila, da pri njenem reševanju sodeluje italijanska pošta, a je v zameno za to postavila nekaj pogojev. Družba mora pripraviti nov poslovni model in zagotoviti stabilno lastniško strukturo, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz kabineta premiera Lette.

Sindikati ocenjujejo, da bi bil lahko reševalni paket "težak" pol milijarde evrov, pri čemer naj bi 300 milijonov evrov zbrali z dokapitalizacijo, 200 milijonov evrov pa bi odpadlo na kredit.

Pri dokapitalizaciji bo osdelovala tudi italijanska pošta

Italijanska pošta naj bi pri dokapitalizaciji sodelovala s 75 milijoni evrov, kar pomeni, da bi v družbi pridobila od deset- do 15-odstotni lastniški delež. Vstop pošte v Alitalio sicer velja za začasno rešitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večinski lastnik Alitalie je trenutno konzorcij italijanskih podjetij, francosko-nizozemska letalska skupina Air France-KLM pa ima v družbi 25-odstotni delež in bi bila pod določenimi pogoji ta delež pripravljena povečati. "Naši pogoji za pomoč Alitalii so zelo strogi," je za francoski časnik Les Echos nedavno povedal glavni izvršni direktor Air France-KLM Alexandre de Juniac.

Alitalia je za državo strateško premoženje

Stečaj Alitalie, ki so jo pred petimi leti že reševali s finančno pomočjo, bi bil velik poraz in hkrati sramota za premiera Letto, ki poskuša v Italijo privabiti tuje vlagatelje, državljane pa prepričati, da je država tik pred izhodom iz recesije. "Alitalia je za državo strateško premoženje, a ne brezpogojno," so sporočili iz kabineta premiera.

Do rešitve za Alitalio sicer prihaja "tik pred zdajci", saj bi družba v nasprotnem primeru že v soboto ostala brez goriva. Italijanski naftni velikan Eni želi od letalskega prevoznika izterjati dolg, ki znaša okoli 30 milijonov evrov.

Alitalia je v prvi polovici letošnjega leta ustvarila 294 milijonov evrov izgube, potem ko je v enakem obdobju lani znašala 201 milijon evrov. Dolg družbe je konec junija letos znašal 946 milijonov evrov, marca pa še več kot milijardo evrov.

V Evropi se več letalskih družb sooča s finančnimi težavami. Nov poslovni model pripravlja tudi slovenski prevoznik Adria Airways, ki ob koncu leta pričakuje pozitiven rezultat.