PRECEPLJENOST SLABŠA MED MANJ IZOBRAŽENIMI: Poklukar pojasnil, da bodo znova razglasili epidemijo "če bo treba"

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor, minister za zdravje Janez Poklukar in del članov svetovalne skupine za obvladovanje epidemije covida-19 so danes v predsedniški palači razpravljali o epidemiji. Po posvetu so pozvali k cepljenju, še posebej vse starejše od 50 let. Poklukar je napovedal, da bo, če bo to potrebno, vlada zopet razglasila epidemijo.

Poklukar je opozoril, da se v bolnišnicah zdravijo ljudje vseh starosti, tudi mladi. Po njegovih besedah je povprečna starost bolnikov od 61 do 62 let, na intenzivnih oddelkih pa 59 let. Zato je vse starejše od 50 let pozval k cepljenju.

V zadnjih dneh je sicer opažen porast ljudi, ki se odločajo za cepljenje, je povedal minister. Po njegovih besedah se je v tem tednu doslej cepilo okoli 24.000 ljudi. "Epidemija ni problem zdravstva, je naš skupen problem, zato nas mora povezovati," je državljanom sporočil Poklukar.

Borut Pahor

Pahor je vse državljane, ki tega še niso storili, pozval k razmisleku o cepljenju. Tudi on je še posebej nagovoril vse starejše od 50 let, saj veljajo za posebej ogroženo skupino. "S tem ne zavarujete le sebe, pač pa tudi svoje otroke," je poudaril predsednik.

Pozval je k strpnosti, saj da bomo le skupaj lahko premagali stisko, v kateri smo se znašli. "Razumem, da imamo ljudje različna stališča, a znanost pravi, da je cepivo varno in znanosti moramo zaupati," je dejal Pahor. Opozoril je, da časa ni več veliko, saj je zdravstveno osebje že sedaj podvrženo velikim obremenitvam.

Bojana Beović

Infektologinja in članica strokovne skupine Bojana Beović je poudarila, da je namen cepljenja ohranjati delujočo družbo. Velik del delujoče družbe pa po njenih besedah predstavljajo tudi šole. "Treba je prevzeti odgovornost in s cepljenjem zagotoviti, da bodo šole odprte," je pozvala. Otrokom pa je priporočila samotestiranje.

Kot je pojasnila Beovićeva, je pogovor tekel tudi o različnih skupinah, ki se ne želijo cepiti. Po njenih besedah je precepljenost slabša med manj izobraženimi in deprivilegiranimi. "Ljudem bi se morali približati in razlagati, zakaj je cepljenje primerno," je povedala Beovićeva.

Dejstvo, da je v Sloveniji cepljena približno polovica prebivalstva, se Beovićevi glede na siceršnjo nizko sprejemljivost cepljenja zdi uspeh. "Tisti, ki spremljamo cepljenje že daljši čas, smo pričakovali, da bo cepljenje proti covidu-19 slabše sprejeto," je pojasnila.

Poklukar je pojasnil, da je razglasitev epidemije skrajni ukrep. "Če bo treba, jo bomo seveda razglasili," je napovedal. Kdaj bi bilo to potrebno, Poklukar ni želel ugibati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  12 .09. 2021 ob  10: 34
@vseved na tem področju imam več znanja in informacij od ostalih kar se vedno ni toliko pomembno koliko je to, da me iritira da folk verjame vse apriori vladnim strokovnjakom ki to niso ….oni včasih sploh ne vedo kaj govorijo in ne v porabljajo raziskave iz tega področja
vseved |  11 .09. 2021 ob  16: 44
-1
@obala1, vse lepo in prav, ampak pri tebi opažam, da ne upoštevaš drugih,ampak da si prepričan , da je tvoje razmišljanje edino pravilno , povsod vidiš zarote, manipulacije, trdiš da so vse laži, da so ljudje neumni,..
Obala1 |  11 .09. 2021 ob  15: 06
@vseved vendar tukaj stoji človek ki misli z lastno glavo in gleda pomagat ostalim …izredno me nervira manipulacija vlade in tzv vladnih strokovnjakov ( ki to niso ker določene osebno poznam ), se bolj me iritira narod ki verjame u vse te laži ( namesto, da bi selektivno analiziral in malo mislil z svojo glavo )
vseved |  11 .09. 2021 ob  13: 27
-4
@obala1, lepo, ampak naziv in titula mnogokrat ne pomenita nič ,še posebej če za to titulo ne stoji človek.
Martin Kacur |  11 .09. 2021 ob  07: 57
10
Kaj bi že enkrat nehali grozit?
Cel svet se že smeje njihovemu takemu načinu komuniciranja.
Obala1 |  11 .09. 2021 ob  01: 05
11
@vseved res mi manj izobraženi smo krivi ker ne poslušamo slepo vladinih floskul in glej ga zlomka ker probamo misliti z lastno glavo …ma kako si drznemo…glej genije od klinca, meni naziv in titula piše z leve strani imena ( če bi vedel kaj to pomeni ti ne bi rabil razlagat koliko si butast )…ops, jaz sploh ne bi smel imet ta naziv ker vlada pravi če se nisem cepil sem neizobražen …zapomni si samo eno, imam več diplom kot ti srajc v omari :-)
vseved |  11 .09. 2021 ob  00: 43
-12
@Obala1, spet kokodakaš. Troha, Potrč, ti in ostali manj izobraženi ste krivi, da bo država spet zaprta , za vse prepovedi ki so v veljavi . Švedska in Danska odpravljata vse omejitve , mi pa drvimo v novo izolacijo. Zamisli se malo !
Obala1 |  10 .09. 2021 ob  22: 57
12
Kakšna banda klavnov ki jih vodi Barbie girl … vsak dan kakšna grožnja …in ja dej razglasi epidemijo, da bo javni sektor na dodatku od 60%….kdo te je dal za ministra?