PRAZNIK PRIMORCEV: Danes po državi več slovesnosti (VIDEO)

Slovenija

V Sloveniji danes praznujemo praznik vrnitve Primorske k matični domovini v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe leta 1947, s katero se je večina Primorcev pridružila matičnemu narodu. Ob državnem prazniku, ki sicer ni dela prost dan, bo po državi potekalo več slovesnosti, osrednja pa je bila že v soboto v Ankaranu.

Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je na osrednji slovesnosti poudaril pomen odgovornosti za krepitev demokratičnih in državotvornih vrednot, ki so gradnik obetavne prihodnosti. Zavzel se je za več medsebojnega sodelovanja.

"Med nami je vse preveč nestrpnosti in celo sovraštva. To ni prihodnost, ki je obetavna, in to mi lahko spremenimo," je pozval. Prav državni praznik je po oceni Pahorja opomnik, da nas veliko več stvari povezuje, kot ločuje in da lahko velike stvari za skupnost dosežemo le skupaj.

[VIDEO] Predsednik Pahor na slovesnosti ob 73. obletnici dneva vrnitve Primorske k matični domovini: "Državni praznik je priložnost, da nas spomni na to, da nas veliko več stvari povezuje kot ločuje" ????????????????

Objavil/a Borut Pahor dne Sobota, 12. september 2020

Osrednja govornica na proslavi je bila nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca, ki je opozorila, da se je v zgodovino treba ozirati z vso strokovnostjo in odgovornostjo, jo razumeti, predstavljati, arhivirati, sicer tvegamo nove zločine - zločine spozabe. Izpostavila je tudi, da že pridobljeni demokratični standardni niso samoumevni, tudi na področju javne besede in svobode izražanja.

Ob državnem prazniku bo danes po državi potekalo več slovesnosti. V predsedniški palači bo Pahor ob dnevu odprtih vrat nagovoril državljane. Posebej za ta praznik bodo kulturni program pripravili učenke in učenci Osnovne šole Ankaran, udeležence bo nagovoril tudi tamkajšnji župan Gregor Strmčnik. V počastitev praznika bo pred predsedniško palačo med 9. in 21. uro postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Gregor Strmčnik

Predsednik DZ Igor Zorčič bo ob prazniku obiskal Mestno občino Nova Gorica in še nekatere ustanove v okolici. Stranka SD pa slovesnost pripravlja na Kongresnem trgu v Ljubljani, udeležil se je bo tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman.

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2005, vendar ni dela prost dan. Prireditev ob prazniku izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nik |  15 .09. 2020 ob  13: 05
To ni praznik vrnitve Primorske k matični državi. Je pa praznik priključitve, saj Primorska nikoli prije ni bila del matične države, tako kot Istra ni nikoli prej bila del matične države Hrvaške, katere je del danes.
Ištrijan |  15 .09. 2020 ob  12: 01
@Lili

Kaj si ti sploh hotela povedat?
Lili |  15 .09. 2020 ob  09: 11
-2
Gospa Majda Širca naj ne pozabi, da NOBEN totalitarni sistem ni pustil svobode izražanja. In tudi npr.gospodič Izi iz radia Koper, ki jih je ravnokar izustil, podpihuje ljudi. Ker če nekdo pove, da je bil komunizem totalitarni sistem, s tem NE zmanjšuje pomena vseh JUNAKOV, ki niso sprejeli fašizma in so bili žal žrtve teh zločinskih časov. NI RES, da gre za pozabo, gre za to, da so komunisti in to še vedno počnejo, napisali našo zgodovino in nam jo NA SILO vcepljali v glavo. In sedaj TUDI obsojajo vsakršno izražanje, ki ni takšno kot hočejo oni. VSA ČAST JUNAKOM, KI SO SE BORILI ZA VRNITEV PRIMORSKE MATIČNI DOMOVINI.