PRAZNIJO NAŠE ŽEPE: Dvig cen za dopolnilno zavarovanje napovedala še ena zavarovalnica

Slovenija

Potem ko je zdravstvena zavarovalnica Vzajemna pred dnevi napovedala dvig premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je zdaj to storila še zavarovalnica Triglav. Kot so sporočili iz zavarovalnice, se bo mesečna premija s 1. septembrom povišala za 7,8 odstotka oz. na 35,55 evra.

V letu 2019 je rast skupnih odhodkov za zdravstvene storitve, ki jih poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja sofinancira prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, po oceni Zdravstvene zavarovalnice Triglav za nekaj odstotnih točk presegala s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije načrtovano in napovedano 7,6-odstotno rast.

Ključna razloga višje rasti skupnih odhodkov od napovedane sta po navedbah zavarovalnice predvsem povečan obseg in dvig cen zdravstvenih storitev, kar pomembno vpliva tudi na povečanje odhodkov iz naslova prostovoljnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga izvajajo zdravstvene zavarovalnice. Trend rasti odhodkov se bo po napovednih in pričakovanjih nadaljeval tudi do konca 2019 in v naslednjem letu.

Povišanje premije s septembrom je že 19. julija napovedala tudi Vzajemna, in sicer za 3,7 evra na 35,67 evra, kot razlog pa navedla nujno uskladitev z višjimi stroški zdravstvenih storitev. Ministrstvo za zdravje jo je ob tem pozvalo k iskanju morebitnih notranjih rezerv in optimizaciji poslovanja.

Dopolnilno zavarovanje v Sloveniji ponujajo tri zavarovalnice, poleg Vzajemne in zavarovalnice Triglav še Adriatic Slovenica. Tam so včeraj navedli, da v tem trenutku ne načrtujejo povišanja premije, ki sicer znaša 31,98 evra. Če se trendi povečevanja obsega doplačil iz prve polovice letošnjega leta ne bodo spremenili, pa bo po njihovih navedbah korekcija premije potrebna. "Trenutno pozorno spremljamo rezultate, datuma in obsega morebitne spremembe premije pa danes ne moremo napovedati," so navedli.

Obenem so opozorili, da se stroški zdravstvenih storitev in doplačil k tem storitvam v zadnjih letih povišujejo zaradi visoke stopnje zaposlenosti, visoke gospodarske rasti, ukrepov zdravstvene politike, ukrepov nosilca obveznega zdravstvenega zavarovanja in višanja cen storitev. "Zavarovalnice moramo v vsakem trenutku izpolnjevati obveznosti iz zavarovalnih pogodb, zato predstavlja skokovito naraščanje stroškov zdravstvenih storitev in posledično doplačil tveganje, ki vpliva na poslovanje zavarovalnice v tem segmentu," so dodali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Thomy |  04 .08. 2019 ob  11: 08
Tisti, ki se "počutijo" zdrave, se bodo odrekli dopolnilnemu zavarovanju. Ostali bodo le starejši in kronični bolniki, ki so za zavarovalnice najdražji... in premije bodo morale it gor in še gor.