PRAZNIČNO OBDOBJE POŽARNO NAJNEVARNEJŠE: Lučke so najpogostejši vir vžiga novoletne jelke

Slovenija

Obdobje božično-novoletnih praznikov je v Sloveniji požarno najnevarnejše, ob tem so lahko še posebej nevarni adventni venčki pa tudi novoletne jelke in njihovo okrasje, opozarjajo v Zavarovalnici Triglav. Kot so poudarili, so v zadnjih treh letih decembra zabeležili precej višje število skupnih škod od mesečnega povprečja.

Po njihovih besedah december precej odstopa od povprečja letnih škod, ko gre za požare. V zadnjem mesecu leta 2016 so popisali skoraj enkrat več škod zaradi požara, kot je bilo siceršnje mesečno povprečje. Podoben trend so zabeležili leto pozneje, ko je bilo v zadnjem koledarskem mesecu kar za 65 odstotkov več požarov od mesečnega povprečja leta.

V letu 2018 je skupno število škod zaradi požara sicer padlo, a december je še vedno izstopal s skoraj 60 odstotki več škod, kot je znašalo mesečno povprečje. Precej višje število skupnih škod decembra v primerjavi z ostalimi meseci pa so zabeležili tudi v zadnjih treh letih.

Kot so izpostavili v zavarovalnici, lahko v prazničnem mesecu po spletu nesrečnih okoliščin požar z manjšo ali večjo materialno škodo povzročijo adventni venčki oz. sveče na njih. Nič manj nevarne niso niti novoletne jelke. "Prav lučke so namreč statistično najpogostejši vir vžiga novoletne jelke. Zaradi velikosti plamena in hitrega požarnega preskoka na okoliške predmete so požari na novoletnih jelkah celo nevarnejši od gorečih venčkov," so opozorili.

S posledicami nespametnega ravnanja se navadno prvi spopadajo gasilci, ki opozarjajo na pomen ustrezne preventive. Na pomembnost preventive s tradicionalno novoletno preventivno akcijo Za boljši jutri pa opozarjajo tudi v Zavarovalnici Triglav. V ta namen so deveto leto zapored del sredstev namenili 26 različnim preventivnim projektom v državi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija