PRAVLJIČNO MESTO, KI SE BORI PROTI INVAZIJI SELFIJEV: Domačini postavili ograjo, da bi ustavili fotografiranje turistov (FOTO)

Svet

Župan Hallstatta je avstrijskim medijem povedal, da prebivalci mesta samo želijo samo mir. Namreč vsako leto se na to destinacijo zgrne več kot milijon turistov, ki delajo selfije in motijo domačine s preglasnim hrupom. Zato so v mestu postavili ograjo. Le-ta naj bi pomagala preprečevati ponorelo fotografiranje čudovitega prizora v ozadju mesta, ki naj bi navdihnil Disneyjev film Ledeno kraljestvo.

Ograja je kasneje bila odstranjena zaradi negativnih odzivov na družbenih omrežjih. Župan Hallstatta, Alexander Scheutz, zdaj želi postaviti transparent na tem mestu, ki bi opozarjal turiste, da na tem območju živijo ljudje.

Hallstatt je del svetovne dediščine Unesca. Tradicionalne hiše se nahajajo ob čudovitem ozadju gora in čistih voda. Pred pandemijo covida-19 je omenjeno mesto vsako leto obiskalo na milijone ljudi, še posebej pa je bilo priljubljeno med turisti iz vzhodne in jugovzhodne Azije.

Hallstatt se je pojavil v korejski televizijski oddaji leta 2006, leta 2011 pa je bila v kitajski provinci Guangdong zgrajena replika tega pravljičnega mesta. Misli se tudi, da je avstrijska destinacija navdihnila fiktivno vasico Arendelle v priljubljenem Disneyjevem filmu Ledeno kraljestvo.

Zdaj se število obiskovalcev ponovno povečuje, mesto pa si prizadeva omejiti prekomeren turizem. Hallstatt je že uvedel dnevne omejitve števila avtobusov in avtomobilov, ki lahko vstopijo v mesto.

Hallstatt pa ni edina evropska destinacija, ki se bori proti turistom. Mesto Portofino na italijanski rivieri je uvedlo cone, kjer ni dovoljeno zadrževanje ljudi. Vsak, ki se predolgo obotava ob obali med 10.30 in 18.00, tvega kazen v višini približno 270 evrov. Slednje bo trajalo do konca počitniške sezone oziroma do 15. oktobra.

Cilj je preprečiti, da bi se večje skupine turistov zbirale na pomolu, da bi se fotografirale pred barvitimi stavbami Portofina. Z le 400 prebivalci je mesto včasih preplavljeno s preko 10.000 turisti, kar povzroča prenatrpanost ulic in prometne zastoje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  30 .05. 2023 ob  18: 10
Jih zastopim,problemi so vsepovsod clovek ima lahko opasno debato z svojo zeno in ta korejcina hodi delat selfije