PRAVICA DO DNEVA ŽALOVANJA OB SMRTI HIŠNEGA LJUBLJENČKA: Pobuda čilskih poslancev kmalu v parlamentu

Svet

Čilski poslanci so predložili zakon, ki bi zaposlenim omogočil en dan dopusta za žalovanje ob smrti hišnega ljubljenčka. Če bo sprejet, bo zakon dovoljeval odsotnost z dela in za šolarje dan odsotnosti od pouka, da bi lahko počastili spomin na človekovega najboljšega prijatelja in intimno preživeli bolečino po njegovi smrti.

V Čilu bo morda kmalu sprejel zakon, ki bo tistim, ki žalujejo ob smrti svojega psa ali mačke, omogočil en dan dopusta, poroča La Stampa. Pobudo, ki jo je predlagala skupina poslancev, so poimenovali "Duquejev zakon" po 10-letnemu francoskemu buldogu TV voditelja Joséja Antonia Nemeja. Preko družbenih omrežij je novinar poslal ganljiv poziv politkom: "Politični svet prosim, naj promovira predlog zakona, ki uveljavlja pravico vsakega Čilenca, da preživi dan žalovanja ob odhodu svojega domačega ljubljenčka (...) Naj po zakonu obstaja dan, ko človek počasti spomin in intimno preživi bolečino."

"Duquejev zakon pripoznava, da je hišni ljubljenček v vsakem domu v Čilu del družine", pojasnjuje ena od predlagateljev, poslanka Daniella Cicardini. "In zato, če je danes prostor in spoštovanje za žalovanje ob smrti ljubljene osebe, verjamemo, da ima, ko umre hišni ljubljenček, tudi tisti, ki zanj skrbi, enako pravico do žalovanja na primeren način."  Po besedah poslanke nima nihče pravice dvomiti v to bolečino in vez med ljudmi in živalmi, žalovanje pa si zasluži spoštovanje.

Če bo sprejet, bo zakon dovoljeval posebno dovoljenje za odsotnost z dela in za šolarje dan odsotnosti od pouka, da bi lahko počastili spomin na človekovega najboljšega prijatelja in da bi lahko intimno preživeli bolečino po njegovi smrti. Lastnik bodo morali svoje hišne ljubljenčke prijaviti v državni register, poleg tega pa je treba spremeniti delovni zakonik in zakon o šolstvu.

Glede na podatke je kar 87 odstotkov Čilencev dejalo, da je njihov hišni ljubljenček "še en član družine", 67 odstotkov pa jih je razkrilo, da trpijo, če se njihovi živali kaj zgodi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija