POZOR, ZADNJI DAN, DA STORITE TO: Plačate lahko tudi na obroke

Slovenija

Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2022 za tiste zavezance, ki so informativne izračune dohodnine prejeli v začetku junija. Vsi skupaj morajo državi vrniti 39,7 milijona evrov. Kdor izračuna ni prejel, mora napoved vložiti sam.

Finančna uprava RS (Furs) je konec maja v drugem svežnju odposlala 587.537 informativnih izračunov dohodnine za lani. Od teh jih je bilo 14,7 odstotka z doplačili, 65,5 odstotka pa z vračili.

Tisti zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč akontacije dohodnine, so preplačane zneske prejeli na svoje bančne račune že najpozneje do minulega petka, če morajo dohodnino doplačati, pa se jim rok izteka danes. Povprečni znesek doplačila znaša 460 evrov.

Zavezanci lahko odmerjeni davek poravnajo v več obrokih. Najbolj enostavno je to storiti na tri obroke, pri čemer pa ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca ter njegovih družinskih članov.

Ob tem so na Fursu spomnili, da zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, zneska ni treba poravnati. Ugovor namreč zadrži izvršitev.

Že konec marca je finančna uprava v prvem svežnju odpremila na pošto 961.322 informativnih izračunov. Skupaj jih je tako letos pripravila za 1.548.859 zavezancev. Kdor izračuna ni prejel, mora napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija