POZOR! To so lokacije, kjer bodo jutri merili hitrost na Obali

Slovenija

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s policijo včeraj začela prvi del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala do 14. aprila. Osnovni namen akcije je zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti. Agencija bo voznike predvsem informirala, policija pa bo izvajala poostren nadzor prometa. V sredo pa bo potekal tudi maraton nadzora hitrosti.

V času akcije bo po vsej Sloveniji potekal poostren nadzor hitrosti, ki ga bo izvajala policija. V sredo bo potekal tudi maraton nadzora hitrosti, ob koncu akcije pa bo agencija v sodelovanju s policijo predstavila rezultate učinkov letošnjega maratona. Aktivnosti agencije bodo usmerjene predvsem v preventivno delovanje na področju umirjanja hitrosti, informiranje in ozaveščanje.

Maraton nadzora hitrosti na 611 lokacijah, sodelovalo bo 214 policistov

Kot že omenjeno, bo jutri med 6. in 18. uro po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Izvajalo ga bo 214 policistov, v okviru svojega rednega dela pa se bodo v nadzor nad prehitrimi vozniki vključevali tudi drugi policisti. Meritve bodo potekale na 611 lokacijah po vsej Sloveniji. Preverite, na katerih lokacijah bodo merili hitrost na Obali:

Na območju Kopra in Izole

Na območju Pirana

Neprilagojena hitrost še vedno predstavlja najpogostejši vzrok prometnih nesreč in največji problem v naseljih in na regionalnih cestah, so sporočili z agencije. Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo 37 ljudi od skupaj 91 žrtev prometnih nesreč, kar pa je sicer 20-odstotno izboljšanje glede na leto 2017, ko je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 46 ljudi. S hitrostjo pa so povezani še drugi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti in prekratka varnostna razdalja, so še sporočili z agencije.

Najbolj rizična starostna skupina z vidika povzročitve prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti je skupina med 25. in 34. let, saj so v zadnjih petih letih osebe iz te starostne skupine povzročile največ prometnih nesreč. Najpogostejši povzročitelj prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti pa je voznik osebnega avtomobila.

Od začetka leta do 29. marca je, enako kot v letih 2018 in 2017, zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo devet ljudi. Po ocenah znanstvene raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost prometa, ki jo je agencija predstavila septembra, bi se število mrtvih na slovenskih cestah lahko zmanjšalo za sedem, če bi povprečno hitrost znižali za dva odstotka.

Akcijo Hitrost bodo ponovili še junija in avgusta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Milan48 |  02 .04. 2019 ob  22: 28
Kar naenkrat jih je dovolj za vse te meritve. Kje so pa drugače? V pisarnah?
vseved |  02 .04. 2019 ob  18: 49
Kakšna usrana akcija je to, da vnaprej objaviš kje bodo merili hitrost?