POZOR: novi načini zlorab mobilnih telefonov v tujini

Slovenija

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) opozarja na pojav novega načina zlorabe mobilnih telefonov med gostovanjem v tujini. Neznanci telefon ukradejo in na njem nastavijo preusmeritve na drage mednarodne telefonske številke. S tem povzročijo izjemno visoke stroške za uporabnika - v enem od primerov so znašali več kot 64.000 evrov.

Kot so sporočili iz agencije, jih je Telekom Slovenije opozoril, da so v zadnjem času zaznali nov način zlorabe mobilnih elektronskih komunikacijskih storitev med gostovanjem končnih uporabnikov v mobilnih omrežjih tujih operaterjev.

Zlorabe se zgodijo s krajo mobilnih aparatov s pripadajočimi SIM-karticami in nato preko mehanizma proženja vzporednih preusmerjenih klicev na drage mednarodne destinacije povzročijo izjemno visoke stroške za končnega uporabnika. V enemu od primerov je bil na ta način povzročen strošek, ki je presegel 64.000 evrov.

Telekom že ukrepal

Telekom Slovenije je z namenom preprečevanja tovrstnih zlorab svojim končnim uporabnikom med gostovanjem v omrežju tujih operaterjev onemogočil uporabo storitev preusmeritve na tujo številko, konferenčnega klica in čakajočega klica. Končni uporabniki, ki bi želeli naštete storitve še naprej uporabljati, se morajo za aktivacijo teh storitev obrniti neposredno na operaterja.

V Telekomu Slovenije po navedbah agencije končnim uporabnikom svetujejo skrbno ravnanje s karticami SIM ter pripadajočimi PIN in PUK kodami. Mobilna naprava naj bo vedno zaščitena z ustreznim geslom ali vzorcem, kartica SIM pa naj bo v mobilni napravi vedno zaščitena s kodo PIN.

Uporabnikom svetujejo, da krajo ali izgubo mobilnega telefona nemudoma sporočijo operaterju, tako da se onemogoči oziroma prepreči opravljanje storitev s SIM-kartico in s tem neželene stroške. Krajo mobilnega telefona pa naj prijavijo policiji, tudi kadar so v tujini.

Deli novico: