POZOR, MLADI PISATELJI! Osrednja knjižnica Koper išče najboljšo kratko zgodbo

Koper

Letošnje leto, ko v koprski knjižnici praznujejo 70 let, začenjajo s popolnoma novim projektom, natečajem za mlade, ki so ga s pomočjo glasovanja, ki je potekalo na družabnih omrežjih koprske knjižnice, poimenovali 'Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo'. Natečaj so napovedali z včerajšnjim gostovanjem Gorana Vojnovića, ki je dijakom predstavil in približal knjigo Figa.

Pogovoru so se pridružili dijaki Gimnazije Koper, Srednje tehniške šole Koper, Srednje poslovno-ekonomske šole Koper in Gimnazije Nova Gorica, ki so pod mentorstvom profesorjev Jelice Maraž, Alena Mesarića, Adrijane Kocjančič, Andrejke Šušmelj in Mojce Butinar Mužina gostu postavili nekaj vprašanj. Ne nazadnje te dni v okviru mature, ki jih čaka, berejo prav knjigo Figa. Pogovor je potekal virtualno in bil v živo predvajan na Facebook spletni strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

K projektu 'Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo' sta poleg omenjenih srednjih šol pristopili še Kulturno društvo Gajbla in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem. Natečaj bo potekal od 20. januarja do 1. septembra. V natečaju lahko sodelujejo vsi, ki so stari med 15 in 25 let.

Kratke zgodbe na temo 'Po poti v prihodnost' vsi, ki želite sodelovati, z osebnimi podatki (ime, priimek, naslov, datum rojstva, e-mail naslov in telefonska številka) pošljite na naslov po.poti.ustvarjalnosti@gmail.com s pripisom 'Za natečaj Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo'. Kratke zgodbe, ki naj ne bodo daljše od 10 strani, bodo na navedeni naslov sprejemali vse do 1. septembra.

V okviru projekta bo Kulturno društvo Gajbla (Samanta Kobal) izvedlo štiri delavnice kreativnega pisanja in kreativnega branja, ki bodo potekale 2. in 3. februarja oziroma 9. in 10. februarja ob 17. uri preko Zoom konference. Vsi, ki se želite delavnic udeležiti, se prijavite na prej navedeni e-mail naslov.

Udeleženci natečaja bodo razdeljeni v dve skupini, od 15 do 19 let in od 20 do 25 let. Najboljši zgodbi bosta objavljeni na spletni strani knjižnice, poleg tega bosta nagrajenca svoji zgodbi lahko predstavila javnosti na literarnem večeru, ki ga bodo organizirali v koprski knjižnici. Nagrajenca čaka tudi majhno presenečenje.

Samanta Kobal je o projektu in delavnicah povedala: "Po poti ustvarjalnosti - mladi pišejo je projekt, ki temelji na ustvarjalnosti mladih ter izražanju lastnih misli, pogledov, idej skozi pisave - kratke zgodbe. A tako kot nobena stvar v življenju ni ograjena od ostalega sveta, je tudi pisanje vpeto v najrazličnejše svetove, ki se izražajo skozi različne, nove, individualne, skupinske ... vsebine.

In prav zaradi tega, da spoznamo in začutimo, kateri vsi svetovi se pretakajo v nas in izven nas, bo natečaj ponudil štiri ustvarjalna srečanja na ustvarjalnih delavnicah pisanja, na katerih bomo preko gledaliških, pripovedovalskih in gibalnih metod in tehnik odkrivali svojo brezmejno ustvarjalnost, ki jo bodo mladi ustvarjalci kasneje prelili na papir v obliki kratke zgodbe.

Delavnice ustvarjalnega izražanja bodo s svojo vsebino prebujale speče Trnuljčice v nas, tistim že prebujenim iz dolgega sna pa pomagale širiti in oplajati domišljijske svetove z namenom, da se ideje kot črke zavrtinčijo v iskriv in čaroben ples na še nepopisanem listu. Od spečih idej do plesa črk bomo prišli s pomočjo najrazličnejših vaj s področja pisanja, gledališkega ustvarjanja, gibalnih in pripovedovalskih tehnik."

Več informacij najdete na www.kp.sik.si.