POZOR, ČE SE JUTRI ODPRAVLJATE ČEZ MEJO: Zaradi splošne stavke Italiji grozi prometni kaos

Svet

V Italiji bo v petek potekala splošna stavka zaposlenih v prometnem sektorju, zaradi katere se obetajo težave v letalskem, železniškem in avtobusnem prometu. Italijanska letalska družba Alitalia je odpovedala 240 letov. V Rimu bodo stavkali tudi zaposleni v mestnih komunalnih službah, zaradi česar je pričakovati težave pri odvozu odpadkov.

Sindikati so k stavki pozvali zaradi zahtev po višjih plačah in boljših delovnih pogojih. Zaposlene v Alitalii skrbi tudi negotova prihodnost družbe, pišejo italijanski mediji.

V letalskem prometu bo po pričakovanjih največ nevšečnosti povzročila štiriurna stavka kontrolorjev letenja, zaradi katere so morale polete odpovedati tudi nekatere druge letalske družbe, med drugim Ryanair in Easyjet.

Alitalia bo kljub stavki izvedla lete med 7. in 10. ter 18. in 21. uro, ko jih je po zakonu dolžna. Tudi v železniškem prometu bodo v jutranji in popoldanski prometni konici vlaki vozili po voznem redu. Nemoten naj bi bil tudi vozni red hitrih vlakov.

V letalskem in trajektnem prometu bo stavka potekala ves petek, v železniškem od danes od 21. ure do petka do 21. ure, zaposleni na avtocestnih cestninskih postajah pa bodo po napovedih z dela odkorakali danes ob 22. uri in stavkali 24 ur.

Stavka bo po ocenah tujih agencij najhuje prizadela Rim, kjer bodo stavkali tudi zaposleni v mestnih komunalnih službah. Družba za ravnanje z odpadki AMA je prebivalce pozvala, naj v petek ne odlagajo odpadkov in s tem raje počakajo do sobote, ko se bo odvoz odpadkov nadaljeval.

V Rimu bodo stavkali zaradi nezadovoljstva z lokalnimi oblastmi. Eden glavnih razlogov so vnovične težave s smetmi, saj se 3,5-milijonsko mesto že kronično spopada s pomanjkanjem centrov za predelavo odpadkov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija