POZIVI STARŠEV SO OČITNO ZALEGLI: Italijanski šoli v Kopru se obeta prenova

Koper

Vlada je nedavno v veljavni načrt razvojnih programov za obdobje 2020-2023 uvrstila projekt obnove objekta na Gimnazijskem trgu v Kopru. Gre za zgodovinski Collegio dei Nobili, v katerem domujeta osnovna šola in gimnazija z italijanskim učnim jezikom. Kot ocenjuje Alberto Scheriani z obalne samoupravne skupnosti, bi z deli lahko začeli poleti 2021.

Pri omenjeni obnovi gre za drugo fazo zagotavljanja ustreznih prostorskih pogojev za izvajanje pouka šolstva italijanske narodne skupnosti v okviru Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio in Gimnazije Gian Rinaldo Carli Koper na Gimnazijskem trgu 7 v Kopru, so na vladi navedli po dopisni seji 5. novembra.

Predvidena vrednost investicije znaša nekaj več kot 4,7 milijona evrov, od katerih bo večino zagotovilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, so še zapisali na vladi, kjer so predviden zaključek investicije umestili v leto 2025.

Bolj optimističen glede časovnice izvedbe projekta je predsednik obalne samoupravne skupnosti Alberto Scheriani. Ta je izpostavil pomen uvrstitve projekta med razvojne načrte vlade, s čimer se zagotavlja tudi njegovo nadaljnje financiranje.

Zaradi krize s covidom-19 je sicer prišlo do zamika pri pripravi posameznih razpisov, vezanih na projekt obnove, vendar jih bo koprska občina po Scherianijevih informacijah objavila že v prihodnjih dneh. Sicer pa je prvi mož italijanske samoupravne skupnosti poudaril, da z ministrstvom in vlado delajo na tem, da bi čim prej stekla tudi gradbena dela.

Kot je ocenil, bi morali biti "papirji" nared do marca oz. aprila, sledila bo pridobitev gradbenega dovoljenja, z gradnjo pa bi tako lahko začeli po koncu pouka, poleti 2021. Scheriani računa, da bi nato z deli lahko zaključili v enem letu, tako da bi šolarji in dijaki v prenovljene šolske prostore lahko vstopili s pričetkom šolskega leta 2022/23.

Na težave zaradi dotrajanosti 400 let stare stavbe v središču Kopra so lansko jesen sprva opozorili starši otrok, ki so pripravili posebno peticijo, decembra lani pa so po sestanku s predstavniki ministrstva za izobraževanje dosegli, da so v državnem proračunu za leto 2020 ostala sredstva, s katerimi bi lahko pripravili projektne naloge in nadaljevali z arheološkimi deli. Za prenovo palače so tedaj predvideli 1,6 milijona evrov proračunskih sredstev med letoma 2020 in 2022. A je Scheriani že tedaj opozoril, da tolikšna sredstva ne bi zadostovala za izpeljavo celotne obnove zgodovinske palače.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija