POZIV VSEM PREBIVALCEM: Ob prihodu iz tujine naj se vsak obnaša, kot da je potencialno okužen

Slovenija

Ob vrnitvi iz tujine bodimo pozorni na spremembe v zdravju in počakajmo z obiskovanjem skupin, ki so ob okužbi z novim koronavirusom bolj ranljive, svetujejo epidemiologi. To še posebej velja za mlade, ki se v teh dneh odpravljajo na maturantske izlete. "Vsak od nas bi moral ravnati, kot da je potencialno okužen," je pozval Mario Fafangel z NIJZ.

Vsem, za katere po prihodu s Hrvaške, ki je za zdaj na rumenem seznamu, ni predvidena karantena, predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Fafangel svetuje, naj bodo ob prihodu domov še posebej pozorni na morebitne spremembe v zdravstvenem stanju. Nekaj časa po vrnitvi naj se tudi izogibajo stikov, predvsem s starejšimi, je epidemiolog pozval na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju glede koronavirusa. Dodal je še, da je testiranje smiselno šele ob pojavu simptomov.

Mediji so v minulih dneh namreč poročali, da se okoli 300 maturantov novogoriške, kočevske in škofjeloške gimnazije odpravlja na maturantski izlet. Prvotna lokacija enotedenskega izleta je bila Grčija, zdaj pa bo na hrvaškem zasebnem otoku Obonjan. Kot oglašujejo na spletni strani potovalne agencije Monidal, ki izlet organizira, gre za "edini maturantski program, ki kljub upoštevanju vseh varnostnih ukrepov v celoti omogoča doživetje pravega maturantskega izleta". Pri agenciji zagotavljajo, da je otok najet samo za slovenske maturante brez mešanja in stikov s turisti ali domačini.

Kot so za 24ur pojasnili pri Mondialu, bodo morali dijaki, preden se bodo odpravili na pot, podpisati obrazec, da v zadnjih 14 dneh niso kazali znakov okužbe ali bili v samoizolaciji. Poleg tega pa bo po njihovih napovedih na vseh odhodih na izlet potekalo obvezno merjenje temperature za vse dijake, vodiči pa naj bi jih po prihodu na otok opozarjali celo na medosebno razdaljo tudi na zabavah.

Maturantske izlete z odhodi konec avgusta in v začetku septembra organizira tudi agencija Kompas. Prijavljenih je približno dva tisoč maturantov, število prijav je v istih okvirih kot lani. Za spoštovanje preventivnih ukrepov bosta skrbeli izkušeni spremljevalna in vodniška ekipa Kompasa, so navedli.

"Končno odločitev glede realizacije bomo sprejeli konec julija na podlagi uradnih priporočil, navodil in ukrepov, ki jih pripravljajo nacionalne institucije v zvezi s preprečevanjem okužbe z novim koronavirusom glede na takratno aktualno epidemiološko sliko tako v Sloveniji kot tudi v svetu, saj sta varnost in zdravje vedno na prvem mestu," so navedli.

V primeru suma na okužbo bodo ukrepali skladno z navodili lokalne zdravstvene ustanove in inštituta za javno zdravje. V primeru suma na okužbo bo oseba nemudoma izolirana, prav tako tudi najtesnejši stiki. Zdravstvena ustanova na lokaciji pa bo po opravljenem testiranju, skupaj z epidemiološko službo, predpisala vse nadaljnje ravnanje, so zagotovili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija