POZIV K ODSTOPU DESUSOVIH POSLANCEV NI IZKLJUČEN: V ospredju bo sicer razprava o sklepih izvršnega odbora

Slovenija

Svet DeSUS bo danes obravnaval sklepe izvršnega odbora, ki predlaga da ne podprejo predlogov zakona o demografskem skladu, novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o dolgotrajni oskrbi, naklonjeni niso niti zakonu o nalezljivih boleznih. Ni pa niti izključeno, da bi razpravljali o pozivu k odstopu svojih poslancev.

Primorski poslanec DeSUS Branko Simonovič

Izvršni odbor DeSUS se je 23. septembra na seji seznanil z razpravo na klavzuri stranke, ki se je odvila slaba dva tedna pred tem.

Iz zapisnika o sklepih izvršnega odbora je razvidno, da predlaga izvršnemu odboru, naj ne podpre štirih zakonov, ki jih je predlagala vlada.

Na klavzuri 10. septembra so se sicer pojavili tudi pozivi k odstopu poslancev DeSUS, ki so že večkrat v tem mandatu ravnali v nasprotju s sklepi in uradnim stališčem stranke. A izvršni odbor na koncu takega sklepa, da bi svoje poslance pozval k odstopu, ni sprejel in torej tega ne predlaga v obravnavo na današnji seji sveta stranke.

A to ne pomeni, da se to tudi ne bo zgodilo. Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je po poročanju Dela namreč sklical kolegij predsednikov pokrajinskih odborov, ta pa je predlagal, da se med sklepe klavzure, o katerih bo danes razpravljal svet stranke, vrne tudi razprava o predlogu, da se DeSUS svojim poslancem odreče.

Kot so pojasnili v stranki, lahko poleg izvršnega odbora stališča, o katerih glasuje svet, predlagajo oziroma zahtevajo o njih glasovanje tudi člani sveta na seji.

Ljubo Jasnič

Svet stranke sicer sestavlja 40 na kongresu izvoljenih članov iz teritorialnih organizacij, predsedniki pokrajinskih odborov, člani vodstva stranke ter nosilci javnih funkcij, ki so člani stranke, torej poslanci. Kot so za pojasnili v stranki, pa lahko poleg izvršnega odbora stališča, o katerih glasuje svet, predlagajo oziroma zahtevajo o njih glasovanje tudi člani sveta na seji. Jasnič kot predsednik stranke te pravice sicer nima. Tako bi lahko člani zahtevali, da se svet izreče o stališču, podanem na klavzuri stranke, so navedli v DeSUS. Seja bo potekala s tedenskim zamikom, saj so jo pred tednom dni prestavili zaradi napovedanih protestov.

Pred sejo sveta se bo sicer sestal še izvršni odbor stranke, na kateri pa naj bi obravnavali tekoče zadeve, povezane tudi s pripravami na prihodnje volitve, so pojasnili v stranki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  12 .10. 2021 ob  14: 50
ma skin'te že enkrat njomota in njemu podobne oportuniste