POZITIVNO OCENJUJE DELO VLADE SLABA POLOVICA DRŽAVLJANOV: Vodilnima strankama podpora padla

Slovenija

Delo nove vlade je po prvih 100 dneh pozitivno ocenila skoraj polovica vprašanih, kažejo rezultati zadnje septembrske ankete, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana. Vodilnima strankama se je od avgusta podpora znižala za slabo odstotno točko, Gibanje Svoboda ostaja na prvem mestu z 29,9 odstotka, sledi SDS z 21,7 odstotka podpore vprašanih.

Podpora Gibanju Svoboda se po navedbah Dela še vedno kaže kot razmeroma stabilna. Na volitvah bi spet zmagala, čeprav bi zanjo glasovalo 0,7 odstotne točke manj vprašanih kot avgusta (30,6 odstotka). Na drugem mestu je SDS, zanjo pa bi glasovalo 0,9 odstotne točke manj vprašanih kot v prejšnji anketi (22,6 odstotka).

Stranki NSi se je uspelo vrniti na tretje mesto, saj bi zanjo glasovalo 8,1 odstotka vprašanih, kar je za odstotno točko več kot avgusta. SD bi tokrat izbralo 6,4 odstotka vprašanih, kar je 1,5 odstotne točke manj kot avgusta. Levica se je okrepila za 1,1 odstotne točke, saj bi zanjo glasovalo 4,9 odstotka vprašanih.

Sledijo zunajparlamentarne stranke, in sicer Resni.ca z 2,7-odstotno podporo, Piratska stranka (2,3 odstotka), SLS (2 odstotka), SNS (1,8 odstotka), Naša prihodnost (1,5 odstotka), Vesna (0,7 odstotka), Naša dežela (0,3 odstotka) in Konkretno (0 odstotkov).

Katero drugo stranko bi volilo 1,2 odstotka vprašanih, 1,4 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti. Pred mesecem dni je 10,1 odstotka vprašanih odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili, zdaj pa je takih 10,6 odstotka. Da ne bi volili nikogar, je avgusta odgovorilo 4,8 odstotka vprašanih, zdaj pa je delež padel na 4,3 odstotka vprašanih.

Krivulja ocen izvršne veje oblasti se še naprej vzpenja. Delo vlade kot negativno ali zelo negativno ocenjuje 25,3 odstotka vprašanih, kar je 3,1 odstotne točke manj kot v prejšnji anketi. Kot pozitivno ali zelo pozitivno je delo vlade ocenilo 46,6 odstotka vprašanih, kar je 3,5 odstotne točke več kot pred enim mesecem.

Delo državnega zbora je kot pozitivno ali zelo pozitivno ocenilo 37,2 odstotka vprašanih, kot negativno ali zelo negativno pa ga ocenjuje 23,9 odstotka anketirancev.

Srednja ocena dela vlade trenutno znaša 3,22, kar je malenkost bolje od avgustovske 3,11. Srednja ocena dela DZ trenutno znaša 3,13, avgusta pa je znašala 2,99.

Na vrh lestvice priljubljenosti se je drugič zapored uvrstil predsednik vlade Robert Golob. Na drugem mestu je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, predsednik republike Borut Pahor pa je kljub boljši oceni kot pred enim mesecem zdrsnil na tretje mesto.

Ocena je od prejšnjega merjenja najbolj zrasla ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan. Ministru za obrambo Marjanu Šarcu pa je ocena najbolj padla. Na konec barometra pa sta se poleg Šarca uvrstila tudi prvak SDS Janez Janša in nekdanja predsednica SAB, državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Anketo je za Delo izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana med 5. in 8. septembrom, sodelovalo pa je 723 anketirancev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  12 .10. 2022 ob  16: 38
program levice je edini, ki lahko pelje svet v boljše čase