POZITIVNI UČINKI SE KAŽEJO, A OPOZARJAJO: "Vremenske napovedi za prihodnje dni ne dopuščajo optimizma"

Koper

Na današnjem rednem tedenskem sestanku Rižanskega vodovoda Koper s predstavnike civilne zaščite Slovenske Istre so udeležence informirali o učinkih varčevalnih ukrepov in prepovedi, ki so jih na zadnji koordinaciji PIKA sprejeli župani obalnih občin. Ocenjeno je, da ukrepi kažejo že prve pozitivne učinke, zlasti po zaslugi doslednega upoštevanja prepovedi s strani obalnih komunalnih podjetij in nekaterih večjih obalnih podjetij.

Vendar pa vremenske napovedi, ki so jih za območje Slovenske Istre pripravili na Agenciji RS za okolje, za prihodnje dni ne dopuščajo optimizma, opozarjajo na Rižanskem vodovodu. "Zato je vztrajanje na izrecnem upoštevanju prepovedi in varčevanju z vodo edini način, da se izognemo nadaljnjem zaostrovanju in dodatnim omejitvam, da bi se morebitne neizogibne redukcije zgodile čim kasneje," dodajajo.

Cilj sestankov s predstavniki civilne zaščite je, da se vsi deležniki seznanijo s pomembnimi informacijami in pravočasno pripravijo na izvajanje vseh predvidenih ukrepov za zagotavljanje pitne vode prebivalstvu v pogojih, ki bodo sledili, v kolikor pride do redukcij. Predstavniki Rižanskega vodovoda bodo v prihodnjih dneh podobne sestanke organizirali tudi z gasilci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  11 .07. 2022 ob  20: 47
Potrebna je volja in znanje, tega pa ni ne na občinah v Istri in še manj na Rižanskem vodovodu. Potrebno je potegniti cevi do prvih večjih rek na Primorskem, ki so krgane z vodo. Za tak projekt bi dobili približno 50% EU sredstev, samo da tej, ki so na oblasti v Istri nimajo pojma, kako to narediti.
Piero Panin |  11 .07. 2022 ob  19: 39
Zaliva se zelenice,pouni fontane,bazene,zaliva igrisca...valda dokler je vode lahko
Za take stvari ni treba pitno vodo.
Smo potratni na kubik
Martin Kacur |  11 .07. 2022 ob  14: 08
poglej malo demografske podatke za Obalo, pa prištej še število bazenov in "turiste". Žal razen Rižane nimamo nič. Tako pač je in temu se bo treba prilagodit. Hoteli ali ne.
Meteorna voda, ki je včasih tekla v zemljo se iz vedno več pozidanih, zbetoniranih in asfaltiranih površin steka po meteorni kanalizaciji v morje in ne v podtalnico.
Istriano |  11 .07. 2022 ob  13: 37
11
Me prav zanima kaj so počeli v zadnjih štirih letih na Rižanskem vodovodu? Preko 100 zaposlenih ni uspelo najti NITI EN dodatni vodni vir. Če bi del Soče poslali po cevi do Istre bi se dalo verjetno to cev postaviti v štirih letih ali kako? Na Primorskem namreč nikjer ne primanjkuje vode, razen v slovenski Istri. Še v Trstu, ki je čisto zraven imajo dovolj vode. Zakaj že? Ker jo že dolga leta črpajo iz Soče in Timava. Kapiš?
Martin Kacur |  11 .07. 2022 ob  12: 14
še reducirka na Črni Kal pa smo zmagali.