POZITIVEN TREND RASTI: Prihodki Luke Koper v treh mesecih navzgor

Koper

Luka Koper je v prvih treh mesecih letos po prvih podatkih ustvarila 59,61 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Skupni ladijski pretovor se je znižal za tri odstotke na 5,92 milijona ton, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

"Skupni ladijski pretovor se je zmanjšal predvsem zaradi velikega nihanja v posameznih blagovnih skupinah. Na drugi strani pa prihodki od prodaje nakazujejo pozitiven trend rasti in stabilno poslovanje," so rezultat pospremili v družbi.

Največji oz. 17-odstoten padec so zabeležili na področju pretovora vozil

"Razlog je v neobičajno visokem pretovoru vozil v prvih treh mesecih lani, ko je dosegel 204.516 vozil, medtem ko je v prvih treh mesecih letos znašal 169.496 vozil. Pretovor vozil v zadnjih mesecih precej niha, kar je verjetno odraz stanja na svetovnem avtomobilskem trgu, vendar je trend od skromnega v januarju vseeno ponovno krepko v porastu," so navedli v Luki.

Zmanjšal se je tudi pretovor sipkih in razsutih tovorov, in sicer za 13 odstotkov. "Razlog je enkraten dogodek oz. okvara na obratu ene od strank, ki preko koprskega pristanišča uvaža razsuti tovor," so pojasnili.

Ostale blagovne skupine so beležile rast

Izstopalo je predvsem polnjenje in praznjenje kontejnerjev, ki predstavlja dodano vrednost k blagu. Pretovor kontejnerjev je rasel stabilno, v naslednjih mesecih pa v družbi pričakujejo, da bo v eno od dveh direktnih linij, ki tedensko povezuje Koper z Daljnim vzhodom, ladjar vključil ladje z večjo zmogljivostjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  11 .04. 2019 ob  12: 27
Luka je vedno povečevala pretovor, promet in dobiček od ustanovitve leta 1957 do danes. Edini, ki mu je uspelo zmanjšati promet in pretovor v luki je bil Robert Časar, ki nam ga je na to mesto "podtaknil" Janša. Ma kdo je rabil tega človeka, da je prišel v Istro iz Prekmurja nam delat škodo. Še direktorju luke Mišiču, ki je bil popolnoma neizkušen z vodenjem večjega podjetja in pomanjkljivo izobražen to ni uspelo. Oziroma je imel dobre rezultate, konec koncev je le pomorec in pozna to delo. Kako smo pustili mi Istrani, da so nam prišli forešti uničevat krasna podjetja, da nam je Bavčar s pomočjo Janše totalno sesul Istrabenz, kjer je delalo toliko ljudi, naši očetje, strici. Da nam je spet Janševa vlada imenovala na čelo Intereurope Andreja Lovšina, diplomanta pehotne akademije JLA, ki nam je skoraj popolnoma sesul Intereuropo, ki se je po njegovem odhodu počasi in zelo težko spet pobrala. Lovšinova odločitev za nakup zemljišč in gradnja logitičnega centra Čehova v Rusiji sta Intereuropo stala 140 milijonov evrov. In potem ga je prodala kasneje za 45 milijonov evrov. Takšen biznis lahko naredi samo diplomant pehotne akademije JLA. Mi Istrijani, če imamo za proizvodnja enega litra olivnega olja 5-6 € stroškov, potem dobimo za ta liter 10-12 €. Se mi zdi boljši naš biznis, ne?

Kako smo dopustili, da so nam forešti sesuli večino podjetij pri nas, to so podjetja, ki so jih ustanovili naši nonoti in očetje, v njih delali in jih razvijali. Vodstvo Citroena so že zdavnaj preselili v Ljubljano, Italijani, ki so kupili Banko koper so sedaj preselili upravo v Ljubljano, uprava Adriatik Slovenica, ki so tudi kupili italijani se seli v ljubljano. Bi nam preselili tudi Luko Koper ma se ne da. Če bo vse šlo kje bodo delali naši otroci in vnuki? Že zdaj se jih ogromno vozi na delo v Ljubljano in drugam.