Pozimi še več priložnosti za tatove

Avtomoto

Pet nasvetov za zaščito avta. Čeprav število ukradenih avtomobilov iz leta v leto pada, pa pri nas na letni ravni še vedno izgine dobrih tisoč motornih vozil. Obstajajo pa načini, kako enostavno zmanjšati možnost tatvine, nekatere od teh so tudi poceni in dostopne za vsak žep. 

Pri tatvinah osebnih avtomobilov tatovi že vrsto let, po podatkih slovenske policije, najraje odtujujejo vozila znamk (podatki so za leto 2012): Renault (165), Volkswagen (148), BMW (83), Audi (56), Opel (30), Fiati (25), Seati (24), Ford (15), Citroën (14) in Peugeot (10). Pri Renaultu prednjačita modela clio in megane, pri Volkswagnu golf in passat, pri BMW-ju X5 in serija 5, pri Audiju pa modela A3 in A4. Možje v modrem pa primere v dobri petini uspešno rešijo, vozila pa lastniki dobijo nazaj v last.

Na splošno pa velja pravilo, da več kot je preprek, ki jih morajo tatovi premostiti, da bi ukradli avto, manjše so možnosti, da bodo to dejansko poizkušali. Ob tem je dobro, da je za minimaliziranje možnosti poskusa tatvine, če je zaščita vidna s prostim očesom ali je le-ta vsaj navedena v obliki nalepke na stranskih šipah (v primeru alarma ali česa podobnega). Že če se ravnate po enem (ali še bolje več) od petih pravil, pa boste možnost tatvin občutno zmanjšali, če ne že v celoti preprečili.

Garaža in alarm še vedno najboljša

Najboljši način zaščite še vedno predstavljata dober alarma ali garaža, čeprav v nobenem primeru ne ponujata prav 100 odstotne zaščite. Je pa vsekakor dobro, če svojemu vozilu namenite dober avto alarm, ki so skozi leta občutno napredovali, še vedno pa po večini ponujajo zaščito s pomočjo senzorjev in zvočnim (hupo) in vizualnim (utripanjem luči in smerokazov) sporočanjem na poskus tatvine. Vedno bolj popularni pa so tudi t. i. tihi alarmi, ki ob poskusu tatvine, to sporočijo na kakšno napravo, kot je pametni telefon ipd.. Imajo pa tovrstni alarmi pomanjkljivost, saj mora biti vozilo v določenem dosegu, da lahko mobilni napravi pošlje signal. Če imate avtomobil parkiran pred zgradbo ali v njeni okolici, pa to ne predstavlja težav.

Satelitsko sledenje v porastu

Ta način sicer ne zmanjša možnosti same tatvine vozila, je pa v veliko pomoč organom pregona ada uspejo to vozilo locirati in vrniti prvotnemu lastniku. V primeru tovrstne opreme pa velja nasprotno pravilo kot pri prej omenjeni zaščiti pred krajo, saj mora biti ta čim bolj skrita, da je tatovi ne bi uspeli najti in po možnosti onesposobiti.

Pazite na ključe vozila

Elektronski ključi so prav tako pozitivno vplivali na zmanjšanje števila tatvin motornih vozil. Vsak avtomobil ima ob nakupu izdelano določeno število ključev (največkrat dva ali tri), ki so ob nakupu predani lastniku vozila. Vi pa bodite pozorni na to, kje hranite te ključe, da ne bi ti prišli v roke nepridipravom. Veliko ljudi jih namreč hrani nekje v predalu v stanovanju ali hiši, ob tem pa je bilo nemalo primerov, ko so tatovi vdrli v hišo, jih našli in odtujili, nato pa avto preprosto odpeljali iz garaže. Zato imejte ključe spravljene na varnem (v kakšnem sefu ali vsaj zaklenjenem predalu ali aktovki), pozorni pa bodite tudi na to, da ključev ne izgubite, saj vam lahko nove izdela le pooblaščeni serviser, kar precje stane.

Klešče za zaklenitev pedalov in volanskega obroča

Eden najcenejših načinov učinkovite zaščite pred tatovi pa predstavljajo t. i. klešče, s pomočjo katerih ob končani vožnji zaklenemo volanski obroč, prestavno ročico, stopalke ali celo kombinacijo več teh. Prvenstveno pa tovrstne naprave odvrnejo že veliko večino tatov, saj so dobro vidne v notranjosti in predstavljajo vsaj časovno težavo za tatove (velikokrat tudi zvočno), saj jih je težko odstraniti brez ključa. Je pa tudi tu treba biti previden in kupiti izdelek s certifikatom, saj je na trgu vedno več cenenih ponaredkov, ki pa praviloma nudijo slabšo zaščito.

Eden ključnih faktorjev še vedno voznik

Eden najpomembnejših faktorjev za čim bolj učinkovito zaščito pred tatovi pa še vedno predstavlja voznik oziroma uporabnik. Ob tem morate biti vestni in avto vedno zakleniti in poskrbeti, da so zaprta tudi vsa okna. Pomaga pa tudi, če avto puščate na prometnih ulicah, ki so tudi dobro osvetljene, ob tem pa na sedežih in na ostalih vidnih mestih ne puščate ničesar (niti oblačil). S tem bo vaš avto za tatove mnogo manj zanimiv in možnost tatvine bo manjša. Ker tatovi željene avtomobile (v uvodu omenjenih znamk in modelov) tudi večkrat opazujejo, pa je dobro, če avta ne puščate na istem mestu po več dni, ampak ga večkrat preparkirate.

Deli novico:

.... |  19 .11. 2013 ob  10: 01
kopirate tudi napake ;)