POŽAR ŠE VEDNO NI POD NADZOROM: Trije gasilci poškodovani, eden huje; dim dosegel tudi BiH (FOTO, VIDEO)

Kronika

V Osijeku je v tovarni za reciklažo PET-plastike Drava International ponoči izbruhnil velik požar. Gori nekaj tisoč kvadratnih metrov uskladiščene plastike na prostem, ogenj pa je zajel tudi proizvodni objekt. Požar gasi skoraj 200 gasilcev in še ni pod nadzorom. Poškodovani so trije gasilci, eden huje, dim pa je dosegel tudi Bosno in Hercegovino.

Požar gasi okoli 180 gasilcev z 82 gasilskimi vozili ter robot za gašenje, je popoldne sporočil glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković.

Dopoldne so gasilci iz objekta, ki ga je zajel ogenj, odstranili tudi 1500 litrov natrijevega hidroksida in 1000 litrov vodikovega klorida.

Med gašenjem požara so bili doslej poškodovani trije gasilci. Eden od njih je po navedbah hrvaškega časnika Jutarnji list dobil hujše opekline, potem ko je padel v jašek z vrelo plastiko, ter so ga odpeljali na zdravljenje v osiješko bolnišnico.

Tucaković je še sporočil, da so ekipe gasilcev, ki so požar gasile ponoči in zjutraj, na zdravniškem pregledu.

"Katastrofa je velika. Gre za tisoče kvadratnih metrov stisnjene plastike in bo gašenje verjetno trajalo zelo, zelo dolgo," je že pred tem dejal poveljnik glavnega štaba civilne zaščite osiješko-baranjske županije Mato Lukić za hrvaško nacionalno televizijo HTV.

Dodal je, da se zaradi izjemno visokih temperatur vse topi, gašenje pa otežuje tudi močan veter.

Stanje je još uvijek iznimno ozbiljno. Naši vatrogasci i sve žurne službe bore se s vatrenom stihijom.

Stanje je još uvijek iznimno ozbiljno…

Posted by Dragan Vulin on Utorak, 3. oktobar 2023.

"Stanje je zelo resno, to je požar, kakršnega na območju Osijeka ne pomnimo," je za HTV davi dejal namestnik župana in poveljnik glavnega štaba civilne zaščite mesta Osijek Dragan Vulin.

Pojasnil je, da je požar izbruhnil okoli 40 minut po polnoči in da gori nekaj tisoč kvadratnih metrov uskladiščene plastike na prostem.

Prebivalci Osijeka so davi prek sistema za zgodnje opozarjanje SRUUK prejeli tudi SMS-opozorilo, naj se ne zadržujejo na prostem in naj ne zapuščajo domov. Zaradi požara so v mestu danes odpovedali več javnih dogodkov, nekaj šol in fakultet pa tudi izvajanje pouka.

[POŽAR: NA MJERNIM POSTAJAMA KVALITETE ZRAKA U OSIJEKU NIJE ZABILJEŽENO ODSTUPANJE OD REDOVNIH VRIJEDNOSTI] Iako su...

Posted by Ivan Radić on Srijeda, 4. oktobar 2023.

Župan Osijeka Ivan Radić je sporočil, da sta trenutna kakovost zraka in vode zadovoljivi. Skupaj s predsednikom osiješko-baranjske županije Ivanom Anušićem je zahteval tudi preiskavo, ki bi ugotovila vzroke požara.

Anušić je nesrečo pripisal veliki količini plastike. "To je vprašanje za inšpekcije in inšpektorat, ki so to tolerirali 20 let. Videli boste količino plastike, ki so jo metali sem. Ta se je vžgala," je dejal za hrvaško televizijo N1. Dodal je, da so se požari pojavljali že prej, tega pa jim ni uspelo pravočasno pogasiti in je povzročil ekološko katastrofo.

Nadljudskim naporima stotinu vatrogasaca i svih raspoloživih civilnih službi Grad Osijek i #OBZ, pod kontrolu je doveden...

Posted by Ivan Anušić on Srijeda, 4. oktobar 2023.

O požaru se je z županom Osijeka in predsednikom županije že pogovarjal hrvaški premier Andrej Plenković in napovedal preiskavo. "Opravili bomo preiskavo, kako je prišlo do tega, da je bilo okoli same tovarne toliko plastičnega odpada," je dejal Plenković na današnji seji vlade. Obenem je opozoril prebivalce, naj spremljajo informacije pristojnih služb.

Na nevarnost požara v Osijeku za okolje in ljudi je za Jutarnji list opozoril tudi toksikolog Franjo Plavšić. "Sežiganje plastike je vedno zelo nevarno, saj ima poleg takojšnjega onesnaženja zraka in okolja tudi dolgoročne posledice zaradi odlaganja različnih nevarnih delcev v okolje," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da se v zraku poleg ogljikovega monoksida in dioksida pojavljajo tudi drugi plini ter rakotvoren dioksin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija