POVEČANA ONESNAŽENOST ZRAKA: Prilagodite zračenje prostorov in aktivnosti na prostem

Slovenija

V večjem delu Slovenije bodo danes in v prihodnjih dneh presežene dnevne mejne vrednosti trdih delcev PM10, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Ravni bodo visoke predvsem zjutraj in zvečer, čez dan pa se bodo prehodno nekoliko znižale. Na Arsu svetujejo, da v času povečane koncentracije delcev prilagodimo aktivnosti na prostem.

Kot so še sporočili, so visoke ravni delcev PM10 posledica povečanih izpustov zaradi ogrevanja in neugodnih vremenskih razmer.

Poleg rednega spremljanja izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka na Arsu svetujejo prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Slednji na svoji spletni strani navaja, da lahko onesnaženost zraka z delci pomembno vpliva na zdravje ljudi.

NIJZ svetuje, da ob povišanih koncentracijah delcev PM10 bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja, ter da v tem času ne izvajamo napornejših fizičnih aktivnosti.

Svetujejo tudi, da v času, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja, učinkovito prezračimo bivalne prostore, kroničnim pljučnim in srčnim bolnikom pa svetujejo redno jemanje predpisanih terapij, prav tako naj imajo pri roki zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  17 .02. 2023 ob  13: 37
Res je.