POTRJENA NALOŽBA V ISTRABENZ TURIZEM: Še en korak k državnemu turističnemu skladu

Slovenija

Vlada je danes kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) potrdila naložbeni dokument za naložbo v družbo Istrabenz Turizem. Sedaj bo lahko Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ustanovila namensko družbo in nanjo prenesla delnice Istrabenz Turizma. Namenska družba bo zametek Državnega turističnega sklada, so sporočili iz vlade.

V naložbenem dokumentu, ki ga je pripravil SDH, so izkazane dolgoročne sinergije in ekonomski učinki, ki jih bodo imele naložbe v namensko družbo. "Ugotovljeno je bilo, da povezovanje turističnih družb v državni lasti omogoča povečevanje EBITDA, povečevanje prihodkov in posledično tudi povečevanje vrednosti portfelja turističnih družb v državni lasti," so zapisali v vladi.

Vlada se je februarja kot skupščina DUTB odločila za zaseg delnic Istrabenz Turizma, ki ima v lasti šest hotelov na Obali, in DUTB naložila, da po sprejemu naložbenega dokumenta ustanovi namensko družbo in nanjo prenese delnice Istrabenz Turizma.

"Ta namenska družba bo predstavljala zametek za oblikovanje Državnega turističnega sklada (State Hospitality Fund), ki je ključen za nadaljnjo konsolidacijo slovenskega turizma," je navedla vlada.

Vlada je konsolidacijo naložb v turizmu predvidela v strategiji razvoja turizma. Namen je, da bi izboljšali poslovanje teh turističnih podjetij, v drugem koraku pa bi, kot pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, lahko sledila "premišljena" privatizacija.

Na turistični sklad naj bi poleg Istrabenz Turizma prenesli tudi lastništvo Save Turizma, Hotelov Bernardin, Adrie Turističnega podjetja, Hita, Thermane, Uniturja in Term Olimia.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  31 .05. 2019 ob  01: 58
To so vse norci....