POTRDITEV OBČINSKIH OBLASTI: Za obisk Benetk tudi 10 evrov

Svet

Občinske oblasti v italijanskih Benetkah so ta teden potrdile uvedbo vstopnine za turiste. Kdaj bo ukrep začel veljati, zaenkrat ni znano. Sprva je bilo predvideno, da bo mesto za vstop turistov začelo zaračunavati z majem, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Po prvotnih načrtih bo enodnevni vstop sprva stal tri evre, nato pa naj bi prihodnje leto vstopnino zvišali na šest evrov oz. v dneh, ko je naval obiskovalcev največji, na 10 evrov. Iz plačila bodo predvidoma izvzeti gostje v hotelih, ki že plačujejo lokalno takso.

"Nimamo namena služiti, želimo pa prispevek za vzdrževanje in čistočo zgodovinskega mesta," je po navedbah dpa pred tedni dejal beneški župan Luigi Brugnaro in dodal, da želijo vsemu svetu sporočiti, kako težko je upravljati tako poseben kraj.

Množični turizem je že dolgo težava za Benetke, čeprav predstavlja za mesto glavni dohodek, med drugim zaradi prevelike gneče, visokih cen nepremičnin in zmanjševanja lokalnega prebivalstva. Italijanska nevladna organizacija Italia Nostra je leta 2016 ocenila, da Benetke vsako leto obišče 30 milijonov ljudi oz. več kot 82.000 na dan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija