POTRČ NAGOVARJA SLOVENCE, NAJ SE POVEŽEJO: "Tudi če bi vas slučajno želeli odpustiti, to dejansko ne more piti vode" (VIDEO)

Slovenija

"Vsi vi strokovnjaki: Krek, Beović, Lejko Zupanc, konec koncev tudi Fafangel. Kako je mogoče, da imamo v Sloveniji policijsko uro, zapiranje v občine, zaprte šole, vrtce, maske, zdaj celo že po dve, vidim ter eno goro neumnosti, na Švedskem nič od naštetega, pa je slika samo od oktobra do konca januarja takšna," gledalce uvodoma v najnovejšem videu na družbenem omrežju Facebook nagovarja Marko Potrč, Slovenec, ki se je sredi pandemije preselil na Švedsko, ker so po njegovem mnenju tam bolj razumni ukrepi. Ob teh izrečenih besedah prikaže sliko grafa, na katerem je primerjava med dnevnim številom smrti zaradi covida-19 v Sloveniji in na Švedskem.

"In ne drznite si reči, da so Švedi drugačni," nadaljuje Potrč, ki je na Švedskem že več mesecev. Kot pravi, se ljudje tam družijo, obiskujejo kavarne, restavracije, nakupovalne centre, fitnese, pedikerje, maserje in podobno. Ob tem prikazuje izseke posnetkov omenjenih dejavnosti in izpostavlja, da na Švedskem maske v zaprtih prostorih niso obvezne.

"Kdaj boste odprli oči," sprašuje. "Če bi jaz to isto, kar trenutno počnem tukaj, počel doma, bi bil zločinec, kriminalec, prestopnik, preganjan, ožigosan. Ampak, zakaj? Kje je razlika? A ko bodo Švedi popustili pod pritiskom Evrope, potem boste rekli 'prav je, končno so tudi oni izgubili svobodo, ker če je mi nimamo, potem je tudi oni ne smejo imeti'. A se bomo šli te hece," se sprašuje Potrč med sprehajanjem v zaprtem javnem prostoru brez maske.

Marko Potrč

Dodaja, da bi moralo biti obratno. Glede na to, da Švedska že toliko časa ohranja boljše številke kot Slovenija, bi bilo po njegovih besedah bolj pametno, da se "zatečemo nazaj k svobodi".

Sprašuje se, kako je mogoče, da ima Slovenija slabšo epidemiološko sliko kot Švedska in "kaj lahko naredimo". Preprosto, odgovarja: "Rečemo ne. Recimo pri testih. Kaj pa bodo naredili, če se na neki šoli večina učiteljev dogovori, da zavrne testiranje. Kaj bodo storili? A bodo šolo zaprli? Kaj pa bodo naredili, če se v neki trgovini, torej samo v eni trgovini večina trgovk dogovori, da rečejo ne. Večina, ne vse. Če rečejo, ne bomo si dovolile, da nam konstantno porivate palčke do konca nosu". 

Povežite se

Njegov nasvet je, naj se ljudje povežejo. "Tudi če bi vas slučajno želeli odpustiti, to dejansko ne more piti vode. Pozanimajte se pri odvetniku. Potem se pa povežite," nagovarja gledalce.

"Vsi vemo, kdo te teste dobavlja, kakšne so povezave v ozadju in predvsem, koliko so zanesljivi. Vsi vemo, koliko lažno pozitivnih primerov že imamo razkritih," nadaljuje Potrč in "zgrožen" pokaže videoposnetek dolge vrste čakajočih za hitri test v Ljubljani, ki ga je pred dnevi na družbenem omrežju Facebook objavil Omar Naber.

Kot nadalje pojasnjuje Potrč, je mikrobiolog Avberšek v zadnji objavi naredil izračun, koliko so nas testi do danes stali. "Tako, čez palec, 75 milijonov evrov. To ni zastonj, kot vam želijo prikazati. To gre iz našega žepa. Da bodo služili mladi nastopači, ki teste dobavljajo, nato pa letijo s privatnimi letali. To bomo plačevali mi, naši otroci in še njihovi otroci. Koliko domov za ostarele, infekcijskih klinik in kadra bi dobili samo za znesek teh testov," razlaga Potrč. 

"Če veste, da nekaj res ni v redu, ne uklonite hrbta. Povežite se in recite 'ne'," dodaja.

Gledalce poziva, naj si upajo postavljati vprašanja in naj zahtevajo odgovore: "Zakaj so ljudje v Sloveniji zaprti kot živali s temi, se res opravičujem, oprostite izrazu, nagobčniki na obrazih in obrazih otrok? Zakaj so otroci oropani šol, vrtcev, otroštva, pa imamo celo slabše številke? Vprašajte jih, naj vam odgovorijo, saj so stroka," že nekoliko cinično navrže.

"Jaz grem zdaj po moja dva otroka v šolo. Iz šole bosta prišla nasmejana in, ker lahko, ju bom peljal na sladico. Kot to počne že eno leto 10 milijonov Švedov, ali pa zdaj v zadnjem času Bosanci ali Srbi in živijo normalno, pa nimajo apokalipse," zaključuje Potrč in še enkrat dodaja, naj na to odgovorijo "vsi ti strokovnjaki".

O sproščanju omejitev v Sloveniji

"So vas že dovolj 'skuhali', da ste zadovoljni ter hvaležni že samo za drobtinice? Zavedam se, da me bo danes marsikdo za te besede napadel, ker ste veseli, da se je po dolgih, dolgih mesecih vsaj nekaj dobrega napovedalo. Prvič. Vseeno bom odkrito povedal, kaj mislim. Verjamem, da je občutek vsaj majhnega olajšanja prisoten. Lahko to razumem. Seveda tudi privoščim," je zapisal v opisu videa.

Aleš Hojs

Odzval pa se je tudi na pretekla ravnanja slovenskih politikov: "Da ne govorim o morju pravega norčevanja odločevalcev iz navadnih ljudi. Počivalškov obisk gostilne z družbo, recimo, ni bil prvi. A ste pozabili? Po tem, ko je Hojs pred časom moral nujno k tašči, je zdaj moral nujno z mamo na Hrvaško. Za to, kaj občutim, ko preberem, da je dejal, da je "preverjal HR organe" pa preprosto ni besed. A se heca ali to resno misli? Saj niti ne vem, kaj od tega je huje! In to vse je samo kapljica v morje vseh njihovih dobesedno norčevanj iz navadnih ljudi".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  14 .02. 2021 ob  09: 00
-1
@ Obala1, mogoče imaš marsikaj nimaš pa toliko jajc, da bi se pojavil z imenom in priimkom .
Obala1 |  13 .02. 2021 ob  18: 39
@vseved že časa nazaj je obstajal pregovor Cogito ergo sum ( poglej na google, ni zahtevno ) ...par stvari ti bom razložil in gledal to naredit na način, da me razumeš...glej, manj pomembno je ali se jaz strinjam z Potrčem ali ne, vendar cenim to, da se je eksponiral z imenom in priimkom ter povedal svoje mnenje ne gleda na posledice ( ker vemo kakšna je Slovenija v končni fazi, polna folšije in zavisti )....drugo, on me ne vodi, tudi tebe bi podprl če bi imel svoje mnenje ki gre kontra stališču vlade ( in stal za tem z imenom in priimkom, ker podpiram pravico do lastnega mnenja posebno v časih totalne manipulacije preko medijev )....in tretje ( s tem bom tudi zaključil debato ), boli me kur.c če dvomiš v mojo izobrazbo in znanje ker in ne pozabit časa nazaj so tudi Galileo ali Kopernik ali podobni v očeh nekaterih bili okarakterizirani kot primati ...beri, pomaga
vseved |  13 .02. 2021 ob  17: 09
-7
¸VObala1, dvomim v tvojo strokovnost,znanje,izobrazbo in ne vem še kaj, če te vodi primat kot je Potrč!
FUTURA |  13 .02. 2021 ob  16: 00
-4
Potrc, cas za obisk psihiatra in nehaj spamat te nesmisle.
Samo si delas bruko, ti ni blo dovolj da si zgubu sluzbo?
Obala1 |  13 .02. 2021 ob  12: 44
@vseved kot prvo ker ne vem če Potrč zna briškolo in trešete, drugo ker je malo premrzlo za mene čeprav so kot država 500 let pred nami ( beri naši preveč kradejo ), tretje ker sem že nekje ker sem se dobro pozicioniral in me cenijo na podlagi mojega znanja, izobrazbe in izkušenj....res ti je zmanjkalo argumentov, da spuščaš debato na ta nivo ( prevedeno fatti i cazzi tuoi )
vseved |  13 .02. 2021 ob  09: 59
@ Obala1,zakaj mu se ne pridružiš na Švedskem?
4ugoketo |  13 .02. 2021 ob  08: 01
ah, potrč, kako se trudiš logično razložiti,
dokazi, diagrami...
MA, kaj še vedno ni jasno, folk?
HOČEMO KITAJSKI MODEL ali ŠVEDSKI MODEL?

trenutno smo bližje kitajskemu
in če mi zbrišete komentar...
se grem cepit
Piero Panin |  13 .02. 2021 ob  00: 19
Ufff..ok zdej se bomo lahko primerjali z Svedsko ki je dva metra od ledenikov in divjih medvedov.
Slovenija lezi v centru Evrope in je tranzitna drzava,ex-juga hodi v Evropo in nazaj,Italijani k nam kupovat in v dalmacijo,imamo Ruse,Romune,Avstrice in Madzare ter se Kitajce.
Kolko folka hodi cez Svedsko delat v druge drzave,edino tisti ki ima pokvarjen gps?
Pripeljj z sabo ce vidis kje kaksnega pingvina dijo povero
Obala1 |  12 .02. 2021 ob  21: 12
12
vsakič ko je Potrč na dnevnem redu podobni komentarji...ne vem zakaj Potrč ne bi smel povedat kaj misli ....ali bi bilo boljše za njega in otroka naj bi bili tukaj, bili cel dan doma, imeli policijsko uro, da o trgovinah, barih in restavracijah sploh nič ne rečem...potem se spomnim, da sem v Sloveniji kjer moraš mislit kako ti mediji narekujejo ali si heretik ...probajmo enkrat bit manj nevoščljivi in privoščit naj si vsak naredi ali proba narediti boljše življenje ....Potrč, svaka čast ( a ostalim, absolutno me boli kur.c za vaše minuse ali ostalo )....mislit z lastno glavo
Bayliner |  12 .02. 2021 ob  19: 37
@ solinar - nihče nikomur ne brani oditi v tujino, če je tam življenje boljše in lažje. Tam se potem seveda ni treba gledati v ogledalo.
solinar |  12 .02. 2021 ob  19: 25
10
Vsi ki mu ne morete pritrditi se lahko samo pogledate v ogledalo se globoko zamislite in se vprašate, kaj ta vlada dela iz nas.Cazzimperio  |  12 .02. 2021 ob  16: 57
Švedi mu ne dajo papirjev za bivanje. V klavnici pa noče delat z migranti.
Se vedno je boljša sociala v Sloveniji.
Ko se vrne ga čakajo evri.....
1