POTNIŠKIH LADIJ LETOS V KOPER NE BO: Lokalni turizem izgubil med 4 in 5 milijoni evrov

Koper

V Koper naj bi letos priplulo 61 potniških ladij in približno 90 tisoč potnikov, vendar so bili zaradi epidemije novega koronavirusa še pred poletjem odpovedani vsi prihodi. Tako letos v koprskem pristanišču ne bodo privezali niti ene potniške ladje. "Vsaj tako kaže v tem trenutku," pojasnjujejo v Luki Koper. "Želimo si in se nadejamo, da bi v Kopru že prihodnjo sezono lahko znova gostili potniške ladje, kar nakazujejo tudi prvi odhodi ladij ladjarjev MSC, Costa Crociere iz italijanskih pristanišč," pa pravijo na Mestni občini Koper.

Sebastjan Šik

"Industrija križarjenja je v največji meri utrpela posledice pandemije in razen redki izjem še vedno sploh ni zaživela," opisuje Sebastjan Šik, vodja odnosov z javnostmi v Luki Koper, ki ob tem navaja prav prve poskuse ponovnega zagona z ladjo Costa Deliziosa, ki je štartala iz Trsta minuli konec tedna. A le z italijanskimi gosti in znotraj meja Italije ter s polovico manj gosti, kot jh dopušča kapaciteta ladje.

Za naslednje leto so obeti bolj optimistični, saj imajo v Kopru trenutno napovedanih več kot 80 prihodov. "Vendar ostajamo zadržani, saj je nemogoče napovedati, kakšne bodo razmere prihodnje leto vezano na pandemijo," opozarja Šik.

Posledice čutijo turistični delavci in ponudniki, Luka ne

Na poslovanje družbe Luka Koper sicer letošnji izpad potniške sezone ne vpliva, saj je potniški promet dopolnilna dejavnost družbe. Veliko bolj bodo posledice čutili lokalni turistični delavci in ponudniki, predvsem organizatorji različnih izletov, za katere je to postala osnovna dejavnost.

"Po grobih ocenah naj bi bil siceršnji izpad prihodka iz tega naslova (izleti, prevozi, spremljajoče dejavnosti turizma, predvidena poraba potnikov in posadke ter drugo) med štirimi in petimi milijoni evrov," opisujejo na Mestni občini Koper, ki sicer neposrednih prihodkov iz naslova prihoda potniških ladij v Koper nima, saj gre za posredne učinke, ki se poznajo na rasti gospodarstva (zlasti turizma) in drugih, z gospodarstvom povezanih dejavnosti v občini.

Na škodi tudi trgovci v mestnem jedru

Vsaka odpoved pomeni določeno gospodarsko škodo tako za državo kot za posamezna podjetja, ki delujejo na področju turizma in logistike. Točnih podatkov o tem, kakšne so posledice odpovedi prihodov potniških ladij za posamezne trgovce in gostince, na občini nimajo, so pa seznanjeni, da nekateri trgovci v mestnem jedru beležijo več kot 70 odstotkov nižje prihodke kot v enakem časovnem obdobju lani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  12 .09. 2020 ob  05: 54
Zaradi odpovedi ladij iz varnostnih razlogov za neširjenje virusa,so domačini vsekakor bolj varni.Izguba pa je enormna,saj so ti turisti v Kopru prinesli veliko denarja.Ravno tako je izguba velika zaradi bonov.Vsa prenočišča so zasedena,kar pomeni,da za prave turiste prostora ni.
Od teh ljudi,pa gostinski lokali in trgovine ne živijo,ker ta struktura ljudi denarja pri nas ne pušča.
vseved |  10 .09. 2020 ob  09: 14
Ne razumem namena tega članka . Je to samo napad na trenutno oblast češ da je nesposobna pripeljat potniške ladje v Koper ? Da je nesposobna organizirat poskusno križarjenje znotraj slovenskega morja?