POTEM KO SO V IZOLI PRVI V DRŽAVI ZAVRNILI OPN NA REFERENDUMU: Občinska uprava oblikovala svoj predlog uskladitve

Izola

Potem, ko so Izolani januarja letos na referendumu zavrnili predlagani občinski prostorski načrt (OPN), bo Urad za prostor in nepremičnine Občine Izola občinskim svetnikom predstavil predlog, kako preseči obstoječe stanje, v katerem se je znašla občina.

Izola je namreč brez veljavnega prostorskega načrta razvojno omejena, z nejasnimi načrti, številni upravni postopki pa zapleteni. Do sprejema novega OPN ni mogoče spreminjati zastarelih občinskih prostorskih aktov, ki so prenehali veljati z 31.decembrom 2021, prav tako občani ne morejo predlagati kakršnih koli sprememb podrobnih prostorskih načrtov, če bi želeli graditi ali dograjevati svoje nepremičnine.

Izola je bila prva občina v Sloveniji, katere občinski prostorski načrt ni stopil v veljavo zaradi zavrnitve na referendumu, zato ni jasno, kako ravnati v takem primeru. Zakonodaja v veliki meri odločitev prepušča presoji lokalne skupnosti. Zato je občinska uprava oblikovala svoj predlog uskladitve občinskega prostorskega načrta s pričakovanji javnosti. Spomnimo: pobudniki referenduma iz civilne iniciative Gibanje za Izolo so tedaj predlaganemu OPN očitali, da predvideva pretirano pozidavo, tudi najboljših kmetijskih zemljišč, ter da pripombe javnosti niso bile upoštevane.

Predstavitvi predloga na občinski seji bo sledilo oblikovanje posvetovalne skupine in nato uradni začetek usklajevanja OPN z referendumskimi vsebinami. Na Uradu za prostor in nepremičnine pričakujejo, da bodo lahko proces izpeljali v obdobju dveh let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  28 .09. 2022 ob  23: 06
Ko se je pred osmimi meseci na referendumu odločilo, da občani ne podpirajo predlaganega OPN, se je zdelo, da bo Izola zelo razvojno omejena. Vendar nas vsakodnevno presenečajo izdelava krožišča v Livadah, novi Gasilski dom, največja lesena zgradba v Sloveniji - Raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, načrtujejo Kozamernikov nov hotelski kompleks pri Rudi, sodobno stanovanjsko sosesko Momento v Livadah, itd...vse to daje videz, da se razvoj Izole ni ustavil, temveč pospešil. Po vsej verjetnosti pa se je pospešil tudi zaradi volitev, saj bodo kandidati za župana in svetnike, res imeli kaj pokazati. Ali pa hkrat preslepiti ljudi in volilce, koliko in kaj vse so naredili, narediti vse za zmago na volitvah.

»Če bi volitve lahko karkoli spremenile, bi bile prepovedane.«
Loesje
www.loesje.org
anton |  28 .09. 2022 ob  14: 47
... če ne bodo "uredili" centra mesta, mandrač ispraznili z vozili ali vsaj namenili več trenutnih parkirnih mest za dostavo (max parkiranje do 30 minut) - ker so vedno zasedena, nosim "špežo" iz parkirišča "pri ladjedelnici" - dokler sin pomaga še nekako gre ... mandrač naj se nameni druženju, prireditvam, najbolj elitna lokacija ob morju, zgodovinskih "palačah" ne more biti parkirišče ... obeta se nov referendum in ponovno "rušenje" opn ...