POTEKAL JE NATEČAJ NA TEMO ARHITEKTURA ZA VSAKOGAR: Večina mladih nagrajencev prihaja s primorske regije

Slovenija

Ob mednarodnem Svetovnem dnevu habitata, ki vedno poteka prvi ponedeljek v oktobru, je Center arhitekture Slovenije s pomočjo Ministrstva za okolje in prostor za otroke v vrtcih in učence osnovnih šol (1.–9. razreda) razpisal natečaj Vseslovenski dan habitata 2020. Letošnja tema Arhitektura za vsakogar nagovarja otroke in učence, da v svojem okolju (v bližini vrtca ali šole) prepoznajo glavne javne objekte, ki jih je vredno predstaviti in izpostaviti.

Ob tem je Center arhitekture Slovenije želel, da se ob delu učenci in otroci sprašujejo ter razmišljajo, če so ti objekti dostopni za vse (gibalno ovirane, slabovidne, mamice z vozički in ostale ranljive skupine).

Nagrajeni razredi/skupine bodo povabljeni na vodeni ogled neznanih kotičkov glavnega mesta Ljubljane pod strokovnim vodstvom Centra arhitekture Slovenije in na obisk Predsedniške palače.

Prejeli so 35 izdelkov, natečajnim zahtevam je ustrezalo 34 prispelih natečajnih predlogov. Komisija je obravnavala vse predloge, ki so ustrezali razpisnim pogojem.

Nagrajenec v kategoriji vrtci je Vrtec Mavrica, enota Korte, skupina Ježek, 4–6 let.

"Nagrajeni prispevek skupine Ježek izraža odlično zasnovano in usklajeno kompozicijo ter uspešno zajame duh kraja (genius loci). Čeprav so ustvarjali najmlajši, so izbrali premišljeno kompozicijo in upodobili okoliš svojega vrtca," meni komisija. 

Nagrajenec v kategoriji 1. triada je Osnovna šola dr. Bogomirja Magajne, PŠ Senožeče, 1.–3. razred.

Žirijo je najbolj prepričalo likovno delo učencev od 1. do 3. razreda podružnične šole Senožeče (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača), saj so pokazali odlično razumevanje kompozicijskih zakonitosti z uporabo različnih likovnih tehnik: kolaža, akvarela, slikanja s kavo … Ustrezno so predstavili izbor javnih objektov v svojem kraju.

Nagrajenec v kategoriji 2. triada je Osnovna šola Miška Kranjca Ljubljana, 4. razred.

Med prispelimi natečajnimi predlogi 2. triade je žirijo najbolj navdušil pristop, ki so ga ubrali učenci 4. a razreda OŠ Miška Kranjca iz Ljubljane. Za osnovo so uporabili fotografije z ogleda svoje bližnje okolice, objekta v neposredni bližini šole.

Nagrajenec v kategoriji 3. triada je Osnovna šola Koper, likovno snovanje (9. razred).

Nagrajenci tretje triade, učenci 9. razreda Osnovne šole Koper so se pri snovanju svojega projekta razdelili v dve skupini, ki sta samostojno in hkrati povezano ustvarili dva natečajna predloga, ki ju je žirija obravnavala kot celoto. Pri projektu so učenci pokazali poglobljeno razmišljanje o prostoru in arhitekturnih elementih, ki jih obkrožajo.

Igriva arhitektura je aktivni program vzgoje in izobraževanja otrok in mladine o prostoru, arhitekturi in oblikovanju na področju vse Slovenije. Poleg izobraževanj za pedagoške delavce ter tehniških in kulturnih dni Center arhitekture Slovenije izvaja tudi raznovrstne ustvarjalne delavnice in pripravlja didaktično gradivo. Ob 10. obletnici delovanja so pripravili pregledno razstavo pod naslovom 10 let Igrive arhitekture, ki si jo lahko ogledate tudi na tej spletni strani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija