Postojnsko jamo vsako leto obišče več turistov

Odklop

V družbi Postojnska jama so zadovoljni z letošnjim obiskom, saj je bilo število obiskovalcev za štiri odstotke večje kot v enakem obdobju lani. V oktobru bo jamo obiskal 500.000. obiskovalec v letošnjem letu, do konca leta pa naj bi si vse jame, za katere skrbi družba Postojnska jama, ogledalo okrog 640.000 ljudi.

Čeprav je število obiskovalcev iz Italije nižje kot pred leti, so še vedno najpogostejši gostje. Letos bo njihovo število preseglo 70.000. Sledijo jim nemško govoreči in domači gostje. V porastu so predvsem obiskovalci iz Južne Koreje, Izraela, Velike Britanije, Brazilije in Hongkonga, manj gostov pa so zabeležili še iz Romunije, Francije, Španije, Irske in Avstrije, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor družbe Marjan Batagelj.

V družbi Postojnska jama so letos zaposlili nove delavce, skupno jih je tako že 146. Povprečna bruto plača v prvih devetih mesecih je znašala 1890 evrov.

16. julija je Postojnsko jamo obiskal 35-milijonti obiskovalec. Sicer pa ugotavljajo, da prevladujejo posamični obiskovalci, čeprav so uspeli zadržati tudi obiskovalce iz organiziranih skupin. Močno pa je upadlo število šolskih skupin, kar bi v prihodnjih letih radi ponovno popravili.

Za prizadevanje in dobro poslovanje je Svetovna federacija turističnih novinarjev Fijet Postojnski jami podelila najvišje priznanje, zlato jabolko za leto 2014. Podelili jim ga bodo predvidoma sredi marca 2014.