FOTO: Postojnska jama po vremenski ujmi

Kronika

Postojnska jama je po dveh dneh zaprtja in težav zaradi vremenske ujme, včeraj ponovno odprla vrata obiskovalcem, tako da obiski potekajo po rednem urniku, kar kljub izpadu električne energije omogoča lastni agregat. Tega ima podjetje zaradi težav, ki bi v jami nastale ob prekinitvi električnega toka, že skoraj tri desetletja in v podobnih primerih z elektriko oskrbuje Postojnsko jamo, Jamski dvorec in upravno stavbo.

Postojnska jama je bila dva dni zaprta zaradi nevarnosti poškodb, ki so ob ledolomu pretile obiskovalcev na cesti, parkirnem prostoru in na pešpoti proti vhodu, ne pa zaradi nemožnosti vodenja obiskovalcev po njej. Zaradi ledenega oklepa, v katerem se je znašlo območje Postojne, v jami ni posebne škode.

Polomljeno vejevje in debla, ki jih s seboj prinaša reka Pivka, so ogrozili most pri Modrijanovem mlinu in s tem tudi ponor reke v Postojnski jami. Zatrpanje ponora bi povzročilo zastoj toka reke in s tem poplave, kar bi stanje še poslabšalo, saj bi voda ob dvigu nivoja s seboj odnesla polomljeno drevje, ki se nabira vzdolž celega toka in mu dodala še tisto iz parka Postojnske jame, kar pomeni enormne količine lesa.

Tudi škoda v parku je velika

Polomljena in celo izruvana so drevesa po celi površini parka pred Postojnsko jamo, uničene so nasaditve, ki so bile vzgajane desetletja, pa tudi tiste, ki so komaj začela oblikovati podobo parka. Veliko naporov in dela vzdrževalcev je bilo ob tej naravni nesreči potrebno, da so del struge očistili in da stanje še vedno vzdržujejo.

V teh dneh so za porečje in pretok reke Pivke skrbeli sami, tudi z zavedanjem, kakšne posledice bi lahko imele poplave za celo Pivško kotlino. Zato so še toliko bolj veseli, da so jim danes priskočili na pomoč vojaki Slovenske vojske, ki pomagajo čistiti park Postojnske jame in strugo reke Pivke.