POSTAVNI ZOBOZDRAVNIK IZ ANKARANA OSVAJA GLASBENE ODRE: "Primorska glasba je izredno kvalitetna, nanjo smo lahko ponosni"

Ankaran

28-letni Gregor Ravnik iz Ankarana je letos s svojo skladbo "Še ko te ni, te imam" navdušil na festivalu Popevka 2021. Prejel je veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo. Ankarančan pa ni dejaven in uspešen samo na glasbenem področju, poleg uspešno zaključenega študija petja na Akademiji za glasbo si je lani pridobil tudi naziv doktorja dentalne medicine. Ambicioznega Ankarančana smo povprašali o načrtih za prihodnost, o krmarjenju med dvema karierama in o tem, kako življenje ob morju vpliva na njegovo "umetniško dušo".

Junija letos ste uspešno zaključili kar dva študija na ljubljanski univerzi. Postali ste magister glasbene akademije, hkrati pa ste si na medicinski fakulteti pridobili naslov doktorja dentalne medicine. Kako ste se odločili povezati ta dva – na videz nezdružljiva študija? Videti je, da ste uspešni na obeh poklicnih področjih. Je bilo med študijem kdaj težko usklajevati obveznosti obeh?

Res je, že eno leto je od zaključka študija na dentalni medicini, letos junija pa sem uspel zaključiti še študij petja na Akademiji za glasbo pod mentorstvom prof. Pije Brodnik.

Glasba je bila vedno del mojega življenja. Ker pa sem človek, ki se rad zanima za številna področja in sem odprt za novo znanje, sem se odločil, da se bom po opravljeni gimnaziji podal v naravoslovne vode. Nikakor si nisem želel potisniti petja na stranski tir, zato sem želel svoje znanje nadgraditi in se je takrat pojavila možnost študija na Akademiji za glasbo. Vzporedno sem krmaril med dvema študijema in jih uspešno zaključil.

Res je, da je to pomenilo veliko organizacijo časa in morda nekaj odrekanja. Vsekakor pa se je izplačalo! Med študijem sem se včasih znašel v situacijah, ko sem se moral za nekaj časa čisto posvetiti enemu študiju in je to zahtevalo še večje usklajevanje dveh tako različnih smeri. Srečo sem imel, da so tudi profesorji razumeli in me podpirali pri svojih življenjskih odločitvah, saj so videli moj trud in predanost obema študijema posebej. Vsekakor pa sem človek, ki ima stvari bolj pod kontrolo, če si svoj čas dobro organiziram, četudi imam urnik čisto poln obveznosti.

Je res, da ste v Sloveniji edini magister s tovrstno kombinacijo študijskih programov?

Kot vem, sem res edini oz. skoraj edini s končanim študijem dentalne medicine in petja na Akademiji za glasbo pri nas. Sošolka, ki zdaj končuje še Akademijo za glasbo bo pa druga. 

Se nameravate v prihodnje izrecno posvetiti samo enemu področju ali boste kariero gradili na obeh?

Zaenkrat uspem še uspešno usklajevati oboje, je pa res, da se zavedam, da bo lahko prišel čas, ko bom eno področje moral postavil na stran – morda za nekaj časa, odvisno, kam me bo pot peljala. Temu se čisto prepuščam in verjamem, da bo vsaka odločitev na koncu prava.

Še uradno! ???? Polona Plaznik Raiven

Objavil/a Gregor Ravnik dne Četrtek, 24. junij 2021

Kakšni so vaši načrti za glasbeno ustvarjanje? Se obeta izid kakšnega glasbenega albuma?

Kar se tiče glasbenega ustvarjanja je vsekakor v načrtu izid albuma. Točnega datuma še ne planiram, ampak zagotovo se bo zgodil v bližnji prihodnosti. Veliko skladb se je nabralo skozi leta, nekaj še neizdanih, nekaj še nedodelanih, zato si želim ustvariti eno celoto svojega glasbenega ustvarjanja do sedaj in to izdati v obliki albuma. Kot pevec sodelujem tudi v skupini Trio Vivere (dva člana sta iz bivše skupine Eroika), kjer tudi uspešno sodelujemo in načrtujemo v kratkem izdati tudi skupni album.

Kako pa je z nastopi, vam bomo v kratkem lahko prisluhnili tudi v katerem obalnem mestu?

Kar nekaj nastopov oz. projektov je pred mano. V naslednjem tednu se lahko že srečamo v Izoli na dogodku ob podelitvi nagrad športnikom občine Izola v četrtek, 23. septembra. Sicer pa bom v mesecu oktobru in novembru nastopil v dveh operah v SNG Opera in balet Ljubljana. Nato sledi še opera Julija, ki bo izvedena v Novem mestu ter opera Ambrož in Katarina, ki bo uprizorjena v Semiču. O vseh ostalih nastopih, ki bodo še potrjeni in objavljeni pa lahko preberete na mojih socialnih omrežjih, kjer se trudim vestno in ažurno obveščati o svojih projektih.

Na festivalu Popevka 2021 ste za skladbo "Še ko te ni, te imam" prejeli nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo. Kakšni so bili vaši občutki ob prejemu tega priznanja?

Nagrada na Popevki 21 je bila čisto nepričakovana. Že dvakrat sem na festivalih dobil nagrado za interpretacijo, tako na Melodijah morja in sonca kot na Slovenski Popevki. Kot pevec se želim na odru vedno pokazati v najboljši luči in mi je to tudi najpomembneje. Če se temu pridruži še kakšna nagrada, je toliko lepše in vesel sem, da je strokovna komisija to videla in nagradila. Ponosen sem na celotno ekipo, ki je bila del ustvarjanja celotne skladbe in presrečen za krasno nagrado.

Je v besedilu in/ali glasbi omenjene skladbe dodana tudi vaša osebna nota? Je skladba morda komu posvečena, se za njo morebiti skriva kakšna posebna zgodba, vaša osebna izkušnja?

Po navadi se zgodi, da s svojo ekipo izjemnih primorskih glasbenikov (Marko Hrvatin, Mitja Bobič) najprej napišemo glasbo. Tukaj rad tudi osebno dodam kakšno svojo vokalno linijo ali pa melodijo malce spremenim in jo prilagodim svojemu vokalu. Besedilo pa nastane kasneje oziroma se je že večkrat zgodilo, da se je pridružil in našim skladbam prispeval svoje besede naš krasni Drago Mislej - Mef. Vedno znova se počutim tako počaščenega, da lahko interpretiram njegove verze, jim dodam svoja občutja. Vedno poskušam izhajati iz svojih izkušenj, če je le mogoče in skladbo predstaviti iz svojega občutenja. Zato sem še toliko bolj vesel, ko pride to do poslušalcev in gledalcev ter da se tudi poslušalci lahko vživijo v moje skladbe.

Glede na to da prihajate iz Ankarana, so med vašimi glasbenimi vzorniki tudi kateri izmed primorskih glasbenih ustvarjalcev?

Od vedno sem rad poslušal slovenske pesmi, predvsem primorskih avtorjev. Še danes sem velik oboževalec skupine Bazar, Faraonov in drugih, ki so ustvarjali in ustvarjajo tako lepe skladbe. Spominjam se, da sem še kot mlad fantek prosil Aniko Horvat za avtogram ob izdaji njene kasete s pesmijo Lahko noč Piran. Še vedno se rad pošalim in ji ob skupnih srečanjih omenim te lepe spomine. Mislim, da smo Primorci lahko zelo ponosni na svojo glasbo, ki je po mojem mnenju izredno kvalitetna in jo vedno tako radi prepevamo.

Ponosen in vesel do neba???????????????????????? Hvala vsem za podporo! ❤️ Raiven ???? Sandra Feketija, Katja Sever Kržič ????????❤️ Še ko te ni,...

Objavil/a Gregor Ravnik dne Nedelja, 12. september 2021

Imate na Obali izbran svoj najljubši kotiček? Če da; kateri in zakaj ravno ta?

Sedaj večinoma živim in delujem v Ljubljani, ampak vedno rad izkoristim vsak možen trenutek in se vrnem na našo Obalo. Nimam posebnega kotička, kjer se najraje zadržujem – seveda sem navezan na svoj Ankaran in na prijatelje, s katerimi smo si blizu skozi vsa leta. Sem mnenja, da je bolj kakor kraj, kjer se nahajaš, važno, da te v življenju spremljajo dobri ljudje, ob katerih se počutiš dobro in te podpirajo pri tem, kaj počneš. Srečen sem, da sem predvsem na naših koncih obdan z dobrimi prijatelji.

"Sem mnenja, da je bolj kakor kraj, kjer se nahajaš, važno, da te v življenju spremljajo dobri ljudje, ob katerih se počutiš dobro in te podpirajo pri tem, kaj počneš."

Menite, da je svojevrstna inspiracija za umetnike že samo življenje ob morju? Na kakšen način le-to vpliva na vaš ustvarjalni duh?

Morda nam da življenje ob morju res en poseben ustvarjalni zagon. Kjer so ljudje sproščeni, se radi povezujejo in skupaj dobro sodelujejo, tam nastane lepa glasba. Morda nam tudi bližina italijanskih melodičnih vplivov pomaga pri pisanju naših melodij. Vsekakor pa mislim, da če imaš dobro ekipo glasbenikov, je ustvarjanje še toliko lepše.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija